Hlavní obsah

Uprchlý Kožený odsouzen na 10 let, zaplatit má 10 miliard

Právo, ČTK, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze poslal v pátek Viktora Koženého a Borise Vostrého na deset let do vězení za tunelování harvardského investičního fondu v devadesátých letech. V rámci náhrady škody má Kožený zaplatit deset miliard korun, Vostrý 6,5 miliardy.

Foto: ČTK

Viktor Kožený na archivním snímku

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, advokáti obou obžalovaných podali na místě odvolání. Státní zástupce si nechal zákonnou lhůtu pro vyjádření.

Rozsudek, který má padesát stran, vyhlašoval v pátek předseda senátu Dušan Paska výjimečně v sedě. Jen jeho přečtení trvalo zhruba hodinu a půl. Na konci rozsudku soudce vynesl výši trestu.

Rozsudek se týká 110 obchodů s cennými papíry

Oba byli původně žalováni pro porušování povinnosti při správě cizího majetku, soud však jejich činy překvalifikoval na podvod. Rozsudek jim klade za vinu celkem 110 skutků.

Kožený s Vostrým podle obžaloby v letech 1995 a 1996 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili Harvardský průmyslový holding, který následně skončil v likvidaci.

Harvardské investiční fondy měly podle státního zástupce ještě v roce 1995 akcie 51 českých podniků. Akcionáři věřili, že se investováním do těchto atraktivních a prosperujících firem zhodnotí jejich finanční prostředky. Fondy však začaly z Koženého iniciativy převádět akcie na kyperské společnosti, ve kterých byl muž mnohdy angažován. Cenné papíry těchto podniků však nebyly veřejně obchodovatelné.

Vostrý se podle obžaloby podílel na některých obchodech s Koženým, některé dokončil. Podle státního zástupce také zatajoval akcionářům informace o stavu jejich portfolií. Obžalovaní prý také uskutečňovali takzvaná drancovací kolečka, při kterých převáděli akcie z jedné společnosti na druhou a zpět, ale za různé ceny.

Advokáti obou mužů vinu svých klientů popírali a navrhovali soudu, aby je obžaloby zprostil. Vostrý žije ve středoamerickém státě Belize, Kožený na Bahamských ostrovech. O jeho vydání se pokoušely Spojené státy, kde čelí muž obvinění z uplácení a praní peněz. Bahamský odvolací soud letos v lednu odmítl vydat Koženého do USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám