Hlavní obsah

Úplatky na ministerstvu mohou firmu připravit o miliardy

Právo, Jakub Troníček, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bezpečnostní agentura Trade Fides, jejíž dva zaměstnanci jsou nyní ve vazbě kvůli uplácení vysokého armádního důstojníka, se v této souvislosti ocitla v hledáčku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Článek

Aby mohla společnost chránit armádní objekty, potřebuje bezpečnostní prověrku, kterou jí úřad už dříve přidělil. Kvůli korupci o ni však může nyní přijít, což by znamenalo ztrátu všech lukrativních zakázek v hodnotě několika miliard korun.

"Určitá opatření v tomto směru byla a jsou z naší strany v souladu se zákonem o ochraně utajovaných skutečností prováděna," sdělil Právu bez dalších podrobností právník NBÚ Lubomír Prchal. Doplnil pouze, že se nejedná o novou bezpečnostní prověrku. Výsledkem současných aktivit NBÚ však každopádně může být odebrání té původní.

To by pro Trade Fides znamenalo okamžitě miliardové ztráty. Desetiletá zakázka na ochranu muničních skladů v celkovém objemu 2,7 miliardy korun, kterou společnost od ministerstva získala v roce 2003, je bezpečnostní prověrkou podmíněna.

"Pokud by o ni firma přišla, byl by to samozřejmě důvod ke zrušení smluv a k ukončení spolupráce. Ministerstvo by to muselo učinit okamžitě," řekl k tomu Právu mluvčí resortu obrany Andrej Čírtek. Vedení společnosti od vypuknutí aféry koncem ledna s médii nekomunikuje.

Advokát: Beňo nevěděl, že jsou v obálce peníze

Kdy budou výsledky nového prověřování firmy Trade Fides k dispozici, zatím není jasné. "Vzhledem k tomu, že se na opatřeních podílejí i jiné subjektu než NBÚ, nelze datum ukončení stanovit. Naší snahou však samozřejmě bude shromáždit dostatek informací a odpovědně je vyhodnotit v co nejkratším termínu," uvedl Prchal. Jedním dechem dodal, že co nejkratší termín nemůže znamenat získání neúplných a neověřených informací.

Prokurista firmy Trade Fides Libor Hledík je spolu s obchodní ředitelkou společnosti Danou Mlejnkovou podezřelý z toho, že řediteli odboru infrastruktury ministerstva Miroslavu Beňovi předal úplatek milión korun. Podle státního zástupce Ladislava Malovce úplatek nesouvisel s žádnou konkrétní zakázkou, ale šlo jen o jakési "všimné", aby ministerstvo počítalo s firmou i nadále.

Beňův advokát Libor Petříček podal tento týden návrh na zrušení trestního stíhání svého klienta. Beňo je totiž podle něj přesvědčen o své nevině. "Obálku s penězi sice převzal, ale nevěděl, co v ní je. Než to stačil zjistit, tak ho policie zatkla," řekl Právu Petříček.

Zároveň dodal, že v celé kauze mohlo podle jeho názoru jít o test ze strany firmy, jestli by našla v osobě Beňa spojence. Už dříve totiž Mlejnková předala jinému zástupci ministerstva dvacet tisíc korun. Ten to však ohlásil policii a odstartoval tak vyšetřování, na jehož konci stálo zatčení Beňa, Mlejnkové a Hledíka. "Můj klient však nedostal čas, aby nějak zareagoval. Byl zatčen bezprostředně po převzetí obálky," uvedl Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám