Hlavní obsah

Únik fenolu v děčínské chemičce má první oběť

Právo, ČTK, ape
Děčín
Aktualizováno

Únik jedovatého fenolu v děčínské chemičce si vyžádal první oběť. Zemřel jeden ze dvou lidí, kteří byli při nehodě ze čtvrtečního rána vážně zraněni. Řekl to mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. Zraněných je podle upřesněných údajů ještě dalších 16 lidí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hasiči v areálu děčínské firmy Chemotex, kde došlo k úniku fenolu

Článek

„Jeden muž v těžkém stavu, který již byl na místě havárie resuscitován a ležel na jednotce intenzivní péče v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, bohužel odpoledne zemřel,“ řekl Právu mluvčí Krajské zdravotní, pod kterou spadá i ústecká Masarykova nemocnice, Ivo Chrástecký.

V Masarykově nemocnici podle něj skončilo celkem osm lidí. Dvě ženy, které se intenzivně nadýchaly výparů fenolu, nemají podle Chrásteckého zjevné potíže, jsou ale také hospitalizovány na jednotce intenzivní péče.

„Dalších pět mužů leží na standardních lůžkách a dýchají kyslík. Budou zde na pozorování do pátku,“ dodal Chrástecký. Dva poleptaní muži leží v děčínské nemocnici, jeden z nich na anesteziologickoresuscitačním oddělení.

Neštěstí se stalo ráno v areálu firmy Chemotex, výrobce průmyslové chemie, kosmetiky a drogerie. Mimo areál firmy fenol nepronikl, okolí nekontaminoval. Látka unikla v areálu podniku v Tovární ulici kolem půl osmé ráno.

„Z cisterny nákladního vozidla unikl na plochu fenol. Několik lidí se ho nadýchalo,“ uvedl krátce po nehodě mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Záchranáři ráno mluvili až o dvacítce zraněných, podle upřesněných zpráv je jich 16.

Fenol společnost využívá při výrobě chemických specialit. Aktuálně celá výroba podle ředitele stojí. V Chemotexu pracuje zhruba 90 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

V areálu v Děčíně unikl jedovatý fenol

V průmyslovém areálu v Děčíně unikla ve čtvrtek ráno z cisterny na plochu jedovatá látka fenol. Při přečerpávání látky z cisterny se zřejmě protrhla hadice....

Výběr článků

Načítám