Hlavní obsah

Ukrajinka v autě zabila rodiče čtyř dětí. Dostala podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy
Aktualizováno

Okresní soud v Klatovech uložil v úterý 27leté Ukrajince Marii Vasylenkové trest 30 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky a zákaz řízení na tři roky. Podle obžaloby při rychlé jízdě na mokré silnici nezvládla své BMW a narazila do peugeotu, ve kterém na místě zemřeli rodiče čtyř dětí. Za usmrcení z nedbalosti jí hrozilo až šest let vězení. Rozsudek je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Marie Vasylenková před jednáním souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Následky nehody jsou bezesporu fatální, styl jízdy obžalované ale nebyl výrazně agresivní. Nebyla však opatrná s ohledem na nedostatečné řidičské zkušenosti. Uložení nepodmíněného trestu by bylo ale nepřiměřeně přísné, jedná se o naprosto bezúhonnou osobu, která nebyla nikdy trestána ani za přestupek. Postavila se k celé záležitosti čelem,“ vysvětlil soudce Jan Kasal.

„Jela jsem asi 80 km/h nebo 90 km/h a v zatáčce jsem dostala smyk. Ten náraz si nepamatuju. Když se to stalo, vystoupili jsme s přítelem z auta a pomáhali těm lidem. Prováděli jsme masáž srdce, jak nás instruovala po telefonu dispečerka záchranky. Je mi to hrozně líto, nechtěla jsem nikomu ublížit,“ vypověděla obžalovaná s pláčem.

„Jako první jsem vytáhl z havarovaného auta malou holčičku. Byla při vědomí, pak jsem dostal ven paní, co seděla na zadní sedačce vedle ní. Ta byla v bezvědomí. Muže za volantem se mi nepodařilo vytáhnout ven, vyprostili ho až hasiči,“ řekl spolujezdec obžalované Lukáš Klempíř.

Státní zástupkyně Libuše Jakubcová navrhla pro řidičku podmíněný trest odnětí svobody v trvání tří let a zákaz řízení motorových vozidel na tři roky. Podle obhájce se jeho klientka z následků nehody zhroutila a stále se léčí na psychiatrii. Všechny své našetřené peníze, 106 tisíc korun, předala pozůstalým dětem.

Vůz skončil na střeše

Nehoda se stala vloni 31. července večer na Klatovsku. Cizinka za volantem silného auta při průjezdu zatáčkou mezi Defurovými Lažany a Velkým Borem vjela do protisměru, kde čelně narazila do levého boku peugeotu, který po střetu skončil na střeše mimo komunikaci.

„Jeho dvaačtyřicetiletý řidič s o rok starší spolujezdkyní zemřeli na místě. Ve vozidle s nimi cestovalo ještě tříleté dítě, které ve vážném stavu převezli záchranáři vrtulníkem do nemocnice,“ uvedla tehdy k nehodě mluvčí policie.

Vasylenková a její spolujezdec z nehody vyvázli bez zranění. Podle soudního znalce řidička BMW nepřizpůsobila rychlost stavu silnice a počasí. Policie prošetřovala i možnost, že BMW mohl řídit spolujezdec cizinky a místa si po nehodě vyměnili.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nabourané auto zemřelé dvojice

Právě on má pověst bezohledného řidiče a zažil už několik silničních karambolů. „Právě proto, že i tato verze padla, byli jsme velmi pečliví při zajišťování všech stop a důkazů na místě nehody. Dospěli jsme k jednoznačnému závěru, že řídila cizinka,“ uvedl šéf klatovské kriminálky Antonín Šmíd.

Děti mají pečovatelku

Pár z Kařezu na Rokycansku měl čtyři děti. Tříleté holčičce, která s nimi ten večer jela v autě, lékaři zachránili život. O rodiče kromě ní přišli ještě tři chlapci ve věku 12, 22 a 26 let. Podle starosty Kařezu Václava Krofty žijí všichni pohromadě v jedné domácnosti.

„Mají k dispozici pečovatelku, kterou jim platí obec. Ta se stará o vaření, praní a uklízení. Smlouvu má až do září. Rozjela se také finanční sbírka, díky ní se vybralo přes milión korun,“ dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám