Hlavní obsah

Údajný podvod s dezinfekcí bez trestu

Obvodní soud pro Prahu 9 zprostil v březnu obžaloby z podvodu podnikatele Juraje Pavola, který byl hlavní postavou kauzy kolem nákupu dezinfekce pro veřejné prostory a budovy pod správou radnice Prahy 8 v době loňského jarního nouzového stavu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na zvukové nahrávce, kterou zveřejnil server Seznam Zprávy, hovořil Pavol loni 24. března na schůzce na parkovišti u rychlého občerstvení na okraji Prahy s pracovníkem firmy Xyloden.

Bavili se o tom, že by tato společnost mohla dodat své přístroje na dezinfekci do veřejných prostor, například do úřadů či škol. Podle původního obvinění přitom údajně požadoval provizi ve výši nejméně jedné čtvrtiny celé zakázky, pokud ji firma od radnice Prahy 8 získá.

Policie znovu zasahuje v sídle českého fotbalu. Kvůli zakázce na dezinfekci šaten

Krimi

Z nákupu nakonec sešlo, protože nabídka této společnosti byla dražší, než si radnice představovala. Ta sehnala výrobky prý za desetinovou cenu.

Pražská policie Pavola následně loni v srpnu obvinila nakonec z podvodu, i když případ byl původně od dubna prověřován pro možnou korupci. Jako podvod kauzu kvalifikovala proto, že prý obviněný sliboval za peníze konkrétní služby v podobě možné zakázky na nákup dezinfekce, které ale sám nemohl zařídit. Uváděl tedy někoho jiného v omyl.

Kvůli předbíhání při očkování vydali v Peru sedm zatykačů

Koronavirus

Státní zastupitelství následně ve věci podalo obžalobu počátkem února s tím, že šlo o podvod spáchaný v době nouzového stavu, kde Pavolovi hrozil až osmiletý trest vězení, sdělila Právu šéfka žalobců z Prahy 9 Jitka Rybenská.

Sám Pavol ale od počátku jakoukoli vinu odmítal s tím, že žádný úplatek nepožadoval a že byl cíleně celkem devět měsíců nahráván, aby se novináři dostali k jeho dřívějšímu působení u čínské společnosti Huawei. A soud mu dal nakonec za pravdu, dokonce podle samotného Pavola konstatoval, že nahrávání jeho osoby bylo nemorální.

„Dotyčný byl 11. března zproštěn obžaloby. Podle předsedy senátu nebylo prokázáno, že se skutek, pro který je obžalovaný stíhán, stal,“ řekla ve středu Právu mluvčí obvodního soudu Monika Kupcová.

Předbíhání šéfa VZP při očkování asi skončí bez trestu

Domácí

Doplnila, že Pavol se vzdal práva na odvolání, státní zástupce si ponechal zákonnou lhůtu. Podle informací Práva je ale možné, že odvolání nakonec nepodá a případ tak pravomocně skončí očištěním Pavola.

Ten ve středu podotkl, že stěžejní bylo u soudu svědectví zástupce firmy Xyloden, s nímž o zakázce jednal, a záznam z této schůzky pak zveřejnila média. „Pravda se ukázala. Muž, který mě nahrával, u soudu víceméně řekl, že jsem s ním nikdy žádné úplatky ani podvod neřešil. On mě ohledně možné spolupráce kontaktoval a nahrál pro jednoho novináře, přičemž netušil, proč to dotyčný chtěl. Takže mě ten korunní svědek fakticky očistil,“ řekl ve středu Právu Pavol.

Ten uvedl, že je spokojený a nyní čeká, až bude zproštění obžaloby pravomocné. Pak bude právně řešit, že byl očerněn v médiích a stíhán. „Přišel jsem kvůli tomu o práci,“ dodal Pavol.

Reklama

Výběr článků

Načítám