Hlavní obsah

Předbíhání šéfa VZP při očkování asi skončí bez trestu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za předbíhání u očkování proti covidu nejspíše nepadnou žádné tresty. Státní zástupkyně z Prahy 3 totiž odložila trestní oznámení spolku Moravský ombudsman na ředitele Vše­obecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka, který se nechal 5. ledna přednostně očkovat proti koronaviru. Kabátek nepatřil do prioritní skupiny s nárokem na vakcínu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek

Článek

Podle závěrů žalobkyně Kateřiny Juřicové se při tom šéf největší české pojišťovny nedopustil ničeho nezákonného. „Skutečnost, že si Kabátek nechal přednostně aplikovat očkovací vakcínu, nelze hodnotit jako postup protiprávní a nelze ji podřadit pod skutkovou podstatu některého z trestných činů,“ uvedla Juřicová ve svém rozhodnutí z 19. února, jehož kopii nyní Právo získalo.

Spolek podal v lednu oznámení kvůli předbíhání při očkování proti covidu-19 nejen na Kabátka, ale také na bývalého šéfa Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavla Březovského, odvolanou náměstkyni ministra zdravotnictví Alenu Šteflovou, krajského radního pro zdravotnictví v Hradci Králové Zdeňka Finka či na ředitele nemocnice v Českém Krumlově Jindřicha Floriána. V jejich případě zatím rozhodnutí žalobců neobdržel.

Kabátek kvůli přednostnímu očkování rezignovat nemusí, rozhodla rada VZP

Domácí

Podle Šteflové Kabátek měl být očkován v době, kdy ještě nefungoval registr očkování a strategie podávání vakcín „se prováděla spíše nesystematicky a s nadsázkou řečeno živelně“.

Šéf VZP tak učinil v nemocnici Královské Vinohrady podle svých slov na doporučení svého lékaře, mimo jiné i proto, že je v denním kontaktu s lékaři, které prý nechtěl ohrozit.

Žalobkyně upozornila, že Kabátek nejednal v rozporu s právním řádem. „Neexistuje žádný zákon či podzákonný předpis, který by očkování v jeho případě zakazoval,“ sdělila v usnesení.

Reklama

Výběr článků

Načítám