Hlavní obsah

Údajní kyanidoví vyděrači stanuli před soudem

– PRAHA
Novinky, lek, Právo

Případ kyanidových vyděračů se po půl roce dostal k soudu. Proces s Patrikem Jirsou z Pyšel a Petrem Hirjákem z Prahy 10 začal ve středu u pražského městského soudu. Zatímco první jmenovaný vše přiznal, Hirják jakoukoliv vinu odmítá.

Foto: Vratislav Konečný

Zdáli věž působí jako kulatá, ale je jen zaoblená

Článek

Projednávání případu je nařízeno na dva dny. Oba obžalované přivedla k líčení eskorta z vazební věznice, kam byli oba umístění po květnovém zatčení.

Nereálné požadavky vyděračů

Podle obžaloby vymyslel vyděračský plán Hirják a získal pro něj Jirsu. Právě Jirsa měl 5. května zavolat z veřejného automatu v Lublaňské ulici v Praze 2 na linku tísňového volání a požadovat 300 miliónů korun.

Tehdy také popsal, jak má k předání peněz dojít. Policie měla vložit 100 tisíc bankovních karet do jednoho vydání volně dostupného deníku Metro, který je zdarma na každé stanici metra. Jednu kartu by si vybral a následně by si zavolal pro PIN.

Za několik dní volal podruhé, aby své požadavky zopakoval a také informoval o tom, kde zanechal lahvičky s kyanidem. Jedním z míst byla i Vinohradská fakultní nemocnice v Praze.

Policie jeho požadavky nesplnila, protože podle ní nebylo možné do deseti dnů nechat vyrobit takové množství bankovních karet. Vyzvala jej proto, aby se znovu ozval a udal nové podmínky. Jirsu policie zadržela koncem května v Pyšelích na Benešovsku, Hirjáka o pár dní později v Praze.

Jirsa je ochoten škodu zaplatit

Oba muži již měli problémy se zákonem. Otec tří dětí Jirsa dnes řekl, že je ochoten uhradit škodu jednotlivým nemocnicím a ministerstvu zdravotnictví. Hirják se vyjádřil v tom smyslu, že jeho se náhrada netýká. Oběma hrozí 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie s vyděračem stále nenavázala kontakt

Situace, kterou vyvolal kyanidový vyděrač svou hrozbou, že otráví jídlo v pražských nemocnicích a objektech veřejného stravování, se ani ve čtvrtek odpoledne,...

Výběr článků

Načítám