Hlavní obsah

Účet za kyberútok na nemocnici v Benešově je 59 milionů. Pachatel se nenašel

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benešov

Kybernetický útok, který loni v listopadu ochromil na zhruba dva týdny benešovskou nemocnici, způsobil škodu přes 59 milionů korun. Kriminalisté pachatele nedohledali, případ je tak odložen.

Foto: Jan Kholl, ČTK

Lékárna v areálu benešovské nemocnice, jejíž provoz ochromil 11. prosince 2019 počítačový kryptovirus, který napadl nemocniční počítačový systém.

Článek

O ukončení vyšetřování informovala v úterý na webu mluvčí policie Barbora Schneeweissová.

„Jelikož se do současné chvíle nepodařilo ustanovit pachatele, byl případ ransomware útoku na benešovskou nemocnici kriminalisty odložen. Nemocnice vyčíslila škodu na více než 59 milionů korun,” sdělila mluvčí.

Největší ztráty vznikly kvůli omezení lékařských výkonů, nemocnice nedostala proplacené peníze od pojišťoven na plánovaná vyšetření a operace, omezená byla také transfuzní stanice a prodej krevních derivátů.

Neútočil pouze v Česku. Počítačový virus Ryuk napadl nemocnice a úřady i v USA

Bezpečnost

„Ransomware je počítačový vir, který šifruje data na počítači, serverech apod. a následně požaduje po poškozeném výkupné (nejčastěji ve formě kryptoměny).  Podobně to bylo i v případu útoku na nemocnici,” upřesnila mluvčí.

Podle vyšetřovatelů se ale nejednalo o cílený útok právě na Benešov, současně byly napadeny i jiné instituce státní správy.

„Nemocnice od počátku striktně odmítla s útočníkem komunikovat a nereagovala ani na zaslání výkupného. Policie nemá informace o tom, že by při útoku unikla data o složkách pacientů,” dodala Schneeweissová.

I přes výpadek počítačů se v benešovské nemocnici rodilo

Domácí

Nemocnice byla napadena loni 11. prosince, nebylo možné spustit přístroje včetně počítačové sítě, všechny plánované operace se zrušily. Zdravotníci museli přemístit pacienty z oddělení JIP a ARO do jiných nemocnic.

Kvůli ztrátám způsobeným útokem rozhodl v lednu Středočeský kraj o dotaci 30 milionů korun pro nemocnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám