Hlavní obsah

U silnice na Prostějovsku našli mrtvého vlka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Mrtvý vlk byl v pondělí nalezen poblíž silnice u Olšan u Prostějova. Pravděpodobně jej srazilo auto. Příčinu úhynu ale stanoví až pitva, kterou provedou veterináři v Brně. Ve čtvrtek o tom informoval Jiří Šafář z olomouckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).

Foto: AOPK - Vladislav Holec

Mrtvý vlk ležel u silnice nedaleko Olšan u Prostějova.

Článek

Samec vlka, který byl za života ve výborné kondici, ležel podle něj na místě, kde je silnice jen několik metrů vzdálena od dálnice D46, s níž je souběžná. Překonání jedné z těchto komunikací se zvířeti zřejmě stalo osudným. „Příčinu úhynu však s jistotou stanoví až pitva, která bude provedena na odborném veterinárním pracovišti v Brně,“ uvedl Šafář.

Myslivci našli u dálnice D3 na jihu Čech sraženého vlka

Domácí

Pracovníci AOPK poté, co tělo psovité šelmy převzali od místního mysliveckého sdružení, potvrdili, že se pravděpodobně jedná o vlka a z kadáveru odebrali část tkáně na analýzu DNA.

„Ta potvrdí druhovou příslušnost a v případě, že bude potvrzeno, že jde o vlka, určí, k jaké evropské populaci vlka nalezený jedinec náležel,“ konstatoval Šafář s tím, že informace o výskytu vlků na Olomoucku jsou ve srovnání s jinými kraji zatím velmi sporadické, jedná se o příležitostné záznamy patrně migrujících jedinců.

Vlci v přírodě snižují riziko srážky auta se zvěří. Ale jinak, než vás napadne

AutoMoto

„Z genetické analýzy bychom mohli získat zajímavé poznatky o pohybu vlků na území České republiky,“ zdůraznil Šafář.

Podobný případ se stal na konci loňského roku na Táborsku. Tělo mrtvého vlka nalezli myslivci u obce Řípec. Ležel u silnice I/23, která vede z Jindřichova Hradce k dálnici D3, pravděpodobně ho rovněž srazilo auto.

Na kraji lesa jsou vlci, volala žena z Ostravy

Krimi

Vlci putují na velké vzdálenosti a dokážou uběhnout až několik desítek kilometrů za noc, ať už při pohybu po svém teritoriu, nebo při hledání nového. Naše kulturní krajina je hustě protkaná zástavbou a sítí silnic, které pro volně žijící živočichy představují obtížně překonatelné bariéry.

„Doprava je tak jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou. Na silnicích samozřejmě nehynou jen vlci, ale i řada dalších druhů zvířat,“ doplnil Šafář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám