Hlavní obsah

Za srážku vlaků v Českém Brodě nejspíš může strojvůdce, jel na červenou

Novinky, Pavel Jaňurek
Štolmíř
Aktualizováno

Osobní a nákladní vlak se v úterý večer srazily v Českém Brodě v části Štolmíř na hlavní trati mezi Prahou a Kolínem. Nehoda si vyžádala život strojvůdce osobního vlaku a dalších 35 zraněných. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka bylo příčinou tragické srážky vlaků nejspíš selhání člověka. Vlak projel návěstidlem na červenou, zjišťuje se proč.

V Českém Brodě se srazily vlakyVideo: jap, Novinky

 
Článek

„Faktem je a všechno k tomu spěje, že došlo k selhání lidského faktoru, s největší pravděpodobností strojvůdce projel návěstidlem na červenou, i když se jedná o velmi dobře zabezpečenou trať," uvedl Havlíček pro Radiožurnál.

Systém na této trati podle Havlíčka udržuje strojvedoucího v bdělosti, musí každých deset až 20 vteřin mačkat neustále tlačítko bdělosti. Pokud projede na červenou, tak se ozve signál a vlak zastaví, nicméně může se rozjet, dodal Havlíček.

„Je řada dohadů, proč k tomu došlo a proč se zřejmě ještě rozjel. Jestli byl třeba v horším zdravotním stavu v daném okamžiku," zmínil Havlíček. Informace podle něj může být i v počítači v zadní části vlaku, v přední byl počítač nejspíš zničen.

Nebezpečná železnice: od začátku měsíce zemřeli při nehodách vlaků už čtyři lidé

Krimi

Nehoda se stala krátce po půl desáté večer, osobní vlak CityElefant jedoucí z pražského Masarykova nádraží do Řečan nad Labem najel zezadu do poštovního vlaku ČD Cargo stojícího za návěstidlem ve stanici Český Brod. Soupravy byly do sebe po nehodě zaklíněné. Osobní vlak museli hasiči stabilizovat řetězy, aby se nepřevrátil.

Mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda Novinkám potvrdil jednu oběť a celkem 35 zraněných, z toho čtyři těžce. Osm zraněných bylo nezletilých.

Nehodu nepřežil strojvůdce osobního vlaku, který po srážce zůstal zaklíněný v kabině. Nejprve byl pohřešován, nakonec hasiči vyprostili jeho mrtvé tělo.

„Čtyři těžce zraněné osoby byly transportovány do pražských nemocnic,” uvedla Petra Effenbergerová, mluvčí středočeské záchranky. Vyprošťování raněných bylo vzhledem k místu nehody, kde trať lemuje ze strany prudký násep, obtížné.

Havlíček: Technika neselhala

Na místo nehody dorazil ministr dopravy Karel Havlíček, který naznačil, že za nehodou může stát lidská chyba, protože trať, na které ke kolizi došlo, je nejlépe zabezpečená v ČR. Technika podle něj zřejmě neselhala.

Čtyřicetiletého strojvůdce osobního vlaku považuje za zkušeného. Přepracovaný podle něj nebyl, vrátil se z dovolené.

Foto: Drážní inspekce, .

Srážka vlaků v Českém Brodě

Záchranná služba vyhlásila kvůli velkému počtu raněných traumaplán. Pražská záchranka vyslala na místo dvě sanitky a velkokapacitní speciál Atego. Na místo dorazil také záchranářský vrtulník a nad místem létal také policejní vrtulník s termovizí.

Foto: jap, Novinky

Srážka vlaků v Českém Brodě

Proč se vlaky srazily, zatím není jasné.

Škodu vyčíslila Drážní inspekce na 45 milionů korun. Z toho na osobním vlaku, ve kterém zemřel strojvedoucí, škoda dosáhla 40 milionů. Uvedl to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Při nehodě se podle hasičů a záchranné služby bylo zraněných 35. Trať nadále není v provozu, havarované soupravy se nyní odklízejí. Podle informací Českých drah na webu je předpoklad obnovení provozu na trati kolem dnešního poledne.

Foto: jap, Novinky

Vlak CityElefant jedoucí z Prahy narazil do poštovního vlaku

Nehoda se stala na jednom z nejvytíženějších železničních úseků v republice. Provoz na trati je zastaven, rychlíky jezdí odklonem přes Lysou nad Labem. Regionální vlaky jsou nahrazeny autobusy. Pražská integrovaná doprava (PID) na twitteru uvedla, že cestující příměstských linek S1, S2, S7 a S22 musí kvůli náročnosti odstraňování následků nehody a odklánění vlaků počítat ráno s omezením.

„Vzhledem k odklonu dálkových vlaků přes Nymburk a Čelákovice je provoz linek S2 a S22 velmi nepravidelný. Návazné autobusové přípoje nelze garantovat," uvedl PID.

Foto: jap, Novinky

Srážka vlaků v Českém Brodě

V posledních dnech jde už o třetí srážku vlaku v Česku. Na stejné trati mezi Prahou a Kolínem v pátek vpodvečer u Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil. Drážní inspekce se při zjišťování příčiny nehody přiklání k lidské chybě.

Selhání člověka stála podle dosavadního vyšetřování také za srážkou dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u Perninku na Karlovarsku, při které minulý týden zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno.

Ministr Havlíček přitom zrovna v úterý přislíbil, že do zabezpečení železnic půjdou rekordní investice. „Půjde o jednu z největších investic do dopravní infrastruktury v Česku,” řekl ministr. V následujícím desetiletí podle něj stát do zavádění zařízení na tratě investuje desítky miliard korun, další desítky miliard pak bude stát vybavení vlaků.

Reklama

Výběr článků

Načítám