Hlavní obsah

U Čáslavi hoří skládka, požár likvidují desítky hasičů a vrtulník

– Čáslav

U Čáslavi na Kutnohorsku hoří od půlnoci skládka komunálního odpadu. Na místě zasahují desítky hasičů a vrtulník. Hoří na ploše 100krát 250 metrů, odpoledne měla zasažená plocha rozměry asi 100 krát 100 metrů. Hasičům se podařilo plameny dostat pod kontrolu, zplodiny díky příznivému počasí neohrožují obyvatele, řekl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Jde o skládku komunálního odpadu několik set metrů západně od Čáslavi,” uvedl Gabriel. Na místě zasahovalo 13 jednotek, což bylo 70 profesionálních i dobrovolných hasičů. Před pátečním polednem se jim podařilo požár lokalizovat, hašení ale ještě potrvá zřejmě delší dobu.

„Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, to znamená, že je to svým rozsahem a úrovní řízení složitější zásah než naprostá většina, kterou řešíme," uvedl Gabriel. Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Na místě byla podle Gabriela chemická laboratoř z Kamenice, která měřila zplodiny uniklé do ovzduší. Vzhledem k příznivé meteorologické situaci a tomu, že vítr nefouká směrem na město, není podle mluvčího ohroženo obyvatelstvo.

Podle místních nejde zdaleka o první požár na čáslavské skládce. Gabriel uvedl, že jde o chronický problém všech skládek, protože popelářské vozy mohou snadno přivézt zbytky něčeho žhavého, třeba nedopalek cigarety. „Je to úděl toho, že se hromada odpadu soustřeďuje na jednom místě," podotkl. Příčinu nynějšího požáru hasiči zatím neznají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám