Hlavní obsah

Tyran ubil v jižních Čechách přes sto bažantů

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU
Aktualizováno

Dosud neznámý útočník umlátil na konci minulého týdne 118 bažantů ve voliéře mezi Hrdějovicemi a Opatovicemi na Českobudějovicku. Myslivci spatřili už jen mrtvá těla a přepadla je beznaděj a vztek. Dohadují se o motivu, kterým mohla být pomsta a nebo také teenagerská krutá hra.

Článek

„Když jsme přišli v sobotu ráno do voliéry, viděli jsme přes sto zmasakrovaných bažantů. Měli rozmačkané hlavičky i hrudníky. Udělal jsem s povolením zvěrolékaře pitvu a zjistil, že to musel udělat někdo asi metr dlouhým, ale dost tupým předmětem. Těžko říci jestli byl útočník jeden, nebo dva, protože jsme tu žádné jiné stopy, než pomlácené bažanty nenašli,“ sdělil Právu Jan Řehoř, hospodář Honebního společenstva Hosín, kterému voliéry s bažanty patří.

Celkem přišli myslivci o 118 bažantů a neznámý útočník se do voliéry dostal, když na jednom místě odstranil pletivo. „Nic podobného se nám nikdy v minulosti nestalo. Jsme z toho naprosto bezradní a cítím beznaděj a vztek. S bažanty jsme se piplali několik měsíců a měli být vysazeni do okolních lesů. Odhadnutá škoda je třicet tisíc korun, ale není v tom zahrnuté krmivo ani práce. Celkem bylo ve velké voliéře přes 280 bažantů a není vyloučené, že další ještě uhynou ze šoku,“ vysvětlil Řehoř.

Útočník umlátil přes sto bažantů neznámým tupým předmětem. Foto: Jan Řehoř.

Podle něho nepřipadá pomsta jako motivace útočníka v úvahu. „Je to pro nás opravdu záhada, nevíme, kdo by se mohl tímto způsobem mstít našemu společenstvu a nebo i jednotlivým myslivcům. Musel to udělat snad někdo psychicky narušený,“ je přesvědčený Řehoř.

Voliéry jsou však na odlehlém místě mezi Hrdějovicemi a Opatovicemi, uprostřed lesů a polí. „To vylučuje variantu, že by to mohli udělat například opilci cestou z hospody, ale možné je i to, že se bažanti stali obětí kruté hry teenagerů,“ upozornil na další z možných variant Řehoř. Policisté jsou zatím na začátku vyšetřování.

„Nechceme předjímat. Celý případ však vyšetřujeme jako trestné činy krádeže vloupání, poškozování cizí věci a týrání zvířat. To znamená, že pachateli může hrozit až několik let vězení, “ konstatovala mluvčí českobudějovické policie Regina Tupá.

Reklama

Výběr článků

Načítám