Hlavní obsah

Týrá-li dítě rodina, učitelé mají strach to nahlásit

Novinky, Petr Nový

Strach z reakce agresora. I to může být jeden z důvodů, proč učitelé v některých případech nenahlásí podezření na týrání dítěte. V souvislosti s nedávno zveřejněným případem týrání chlapce na Brněnsku se také ukazuje, že učitelé nemusí týrané dítě rozpoznat.

Učitelé se v některých případech obávají ohlásit týrání žákůVideo: Novinky

 
Článek

Mladí učitelé uvádějí, že by podle svého názoru dokázali týrání odhalit. V posledních letech jsou totiž na pedagogických fakultách na takovou situaci připravováni. „Zkušený učitel by to rozpoznat měl,“ domnívá se učitelka problematických žáků ze základní školy Renáta Schejbalová.

„V psychologii se o tom hodně hovoří,“ doplnila další učitelka třetího ročníku základní školy Martina Pastyříková. „Dnešní studenti jsou v rámci přípravy obecné pedagogiky na takové situace připravováni a měli by se naučit příznaky týrání odhalit,“ řekl Pavel Doulík, proděkan fakulty v Ústí nad Labem.

Problém však vzniká u učitelů, kteří učí již delší dobu. „Kantoři, kteří studovali třeba před deseti nebo patnácti lety, což je i můj případ, něčím takovým neprocházeli,“ doplnil Doulík s tím, že právě starší učitelé mohou mít s rozpoznáním týrání problémy.

Je-li agresor v rodině, situace je komplikovaná

Učitelé by přitom měli podle Renáty Schejbalové v takových situacích dodržovat jistou hierarchii, tedy nejdříve se obrátit na rodinu, pak na sociální péči a v poslední řadě na policii. Pochází-li zlo z rodiny, vzniká tak hned v první fázi případu jakýsi začarovaný kruh.

Učitelé mohou mít také strach z reakce případného agresora, který se může obrátit proti nim. Jedna z učitelek například řešila podobný případ a obrátila se na rodinu. Až po letech se pak přišlo na to, že agresorem byl otec dítěte, který následně zbil i matku.

Agresivní otec namířil svou zlost na ředitelku školy

V dalším podobném případě ředitelka školy odhalila otisky pivních zátek na krku dítěte a přímo se obrátila na policii. Ta dítě vyslechla, ale musela ho pustit zpět domů k rodině. Agresivní otec se to dozvěděl a začal vyhrožovat i samotné ředitelce školy.

„Agresivita rodičů v poslední době opravdu vzrůstá,“ potvrdila Renáta Schejbalová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám