Hlavní obsah

Tykadlový řidič Smetana je na svobodě, hrozí mu další vězení

Právo, Petr Kozelka

V sobotu ráno opustil brány věznice v Rapoticích Roman Smetana, který se proslavil tím, že na předvolební plakáty přimaloval politikům tykadla. Na Vánoce tak bude doma, ale není vyloučeno, že brzy opět za mřížemi skončí, a to kvůli tomu, že se vyhýbal nástupu do vězení. Smetana ale hned po svém propuštění rezolutně prohlásil, že pokud bude odsouzen, dobrovolně do vězení rozhodně nenastoupí.

Tykadlový řidič Smetana je na svobodě, hrozí mu další vězeníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Smetana posledních devět dnů v Rapoticích strávil na samotce, při prohlídce cel se totiž odmítl svléknout a pak byl prý tvrdě zpacifikován.

„Nechtěl jsem špulit na nikoho holý zadek, řekl jsem, že tam nic neschovávám. Nic jsem tam neměl, ale oni podezírají všechny. Ani moje trestná činnost nevypovídá o tom, že bych tam měl něco schovávat, holý zadek prostě na nikoho špulit nemíním,“ prohlásil Smetana po svém propuštění.

Prohlídku podle svých slov přitom už asi desetkrát předtím absolvoval. „To ale neznamená, že to udělám i po jedenácté, už jsem toho měl dost, nehledejte v tom žádnou logiku,“ dodal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Roman Smetana po svém propuštění prohlásil, že pokud bude znovu odsouzen, dobrovolně se za mříže rozhodně nevrátí.

Když prohlídku odmítl, naběhla na něj podle jeho slov skupina ostrých strážců, měli ho srazit na zem a celý zákrok byl prý značně bolestivý. „Skončil jsem potom v díře. Ze strany věznice se to nijak neřešilo, až když o tom před pár dny vyšel článek v médiích, začalo se to nějak prošetřovat. Ta cela není přímo samotka, jsme tam dva, dozorci i vězni tomu říkají díra. Postele se tam zamykají, takže si člověk nemůže odpočinout, lehnout si. Šestnáct hodin denně tak musíte sedět nebo chodit, čas tam ubíhá hodně pomalu. Nijak dál to ale řešit nehodlám,“ řekl Smetana.

"Budu mařit dál"

Tykadlový řidič podle svých slov nemá strach, že by kvůli svému postoji, kdy se vyhýbal nástupu trestu a za což ho možná čeká další vězení, strávil celý život za mřížemi. „Beru na vědomí, že je na mě žaloba za maření soudního rozhodnutí, ale já budu mařit dál. Do vězení už dobrovolně nenastoupím a policii to tentokrát určitě neusnadním,“ dodal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Roman Smetana po svém propuštění prohlásil, že pokud bude znovu odsouzen, dobrovolně se za mříže rozhodně nevrátí.

Paradoxní je, že Smetanu domů odvezl jeho kamarád a bývalý kolega z práce Jiří Středa, který v současné době pracuje jako zaměstnanec Vězeňské služby. „Já jsem u toho zákroku nebyl, takže ho nemůžu posoudit, vím jen to, co mi Roman řekl. Takové prohlídky jsou ve vězení běžné. Počítám, že si o tom při cestě domů promluvíme,“ prohlásil Středa.

Smetana byl za pomalování plakátů například s tehdejším olomouckým lídrem Ivanem Langerem (ODS) odsouzen soudkyní a Langrovou manželkou v jedné osobě k trestu obecně prospěšných prací, které ale nevykonal a odmítl nastoupit i do vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám