Hlavní obsah

Trutnovští strážníci chytají klokana. Strašně rychlé zvíře, líčí

Právo, Vladislav Prouza
Trutnov

Jako u protinožců si musejí připadat strážníci z Trutnova, kteří se už pátý den snaží najít a chytit tříměsíční mládě klokana Bennettova. Původem tasmánský poddruh klokana rudokrkého utekl spolu s dalším vačnatcem chovateli v sobotu večer při překládání z transportního vozidla do výběhu.

Foto: Městská policie Trutnov, .

Uprchlý klokan Bennettův

Článek

„Několik měsíců chováme spolu s kozami a koňmi jednoho klokana. Byl smutný, s ostatními zvířaty nekomunikoval, tak jsme mu chtěli pořídit kamarády. Pořídit si v Česku klokana není problém. My jsme je sehnali v Hradci Králové,“ přiblížil chovatel Pavel Kobosil.

Jednoho z klokaních uprchlíků se strážníkům podařilo druhý den po útěku uspat narkotizační puškou. Zvíře si ještě před policejním zásahem poranilo ocas, a tak muselo být ošetřeno veterinářem. Druhý z klokanů stále úspěšně uniká.

„Jde odhadem o osmdesát centimetrů vysoké, strašně rychlé zvíře o váze možná sedm kilo. Občas nám někdo volá, že ho zahlédl. Když přijedeme, je dávno pryč. Zkrátka na nás nečeká. Rozhodně něco takového jsme ještě nelovili,“ popsal šéf trutnovské městské policie Radek Svoboda.

Strážníci už jednou uprchlého klokana málem dostali s pomocí speciální odchytové sítě. Zvíře ji ale s obdivuhodnou mrštností roztrhalo na cucky.

„Byl toho svědkem polský kamioňák, který, soudě podle toho, jak měl vytřeštěné oči, si zřejmě myslel, že se ocitl na jižní polokouli, a bloumal, kam ho navigace dovedla,“ dal Svoboda k dobru historku z klokaního lovu.

Klokan, jemuž strážníci přezdívají Skippy, se občas objeví u domovské ohrady. „Jde o nočního tvora, jenž ve dne spí někde ve vysoké trávě mezi zdejšími fabrikami. Během noci ho sem tam zahlédnu u naší ohrady, jak na mne zírá. Je to k vzteku. Dřív, než stačím zasáhnout, zdrhne. Asi budu muset držet noční službu v úkrytu vyzbrojený sítí a narkotizační puškou,“ popisuje Kobosil zkušenosti s plachým a obezřetným zvířetem.

Klokan Bennettův, jenž v dospělosti při výšce skoro jeden metr váží až 27 kilogramů, obývá blahovičníkové lesy v Tasmánii a Jižního ostrova Nového Zélandu. Začátkem čtyřicátých let minulého století klokaní uprchlíci ze zoologických zahrad zdivočeli v Anglii.

Vačnatec vyniká obdivuhodnou přizpůsobivostí a odolností, což mu dovoluje rychle zdomácnět ve volné přírodě, kde vládne i chladnější klima.

„Neměl by mít problém bez problémů přežít v podhůří Krkonoš. Záleží také na tom, jaké má vzhledem k pobytu v zajetí vypěstované návyky nutné k životu ve volné přírodě. Ty se v něm ale mohou probudit,“ míní ředitel královéhradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch.

Reklama

Výběr článků

Načítám