Hlavní obsah

Trojnásobný vrah z Klučova může strávit ve vězení až 25 let

– PRAHA

Jaroslav Gančařík byl pražským krajským soudem odsouzen za 14 let starou trojnásobnou vraždu v Klučově na Kolínsku k 16 letům a třem měsícům vězení. K jeho usvědčení přispěla analýza DNA. Zároveň si musí odsedět zbytek minulého trestu za sérii znásilnění. Dohromady tedy může strávit ve vězení až 25 let.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

"Nevěřím, že bych něco takového udělal, nemůžu zabít ani kuře, natož tři ženský," tvrdil Gančarčík u soudu ještě 18. ledna. Uvedl, že ho nijak nevzrušují sadomasochistické praktiky. "A co se týče těch znásilnění, udělal jsem to vždy, když jsem byl ožralý či pod vlivem drog," dodal.

Většinu svého produktivního života strávil Gančarčík ve věznicích. Nedoučený dělník pocházející z Českého Těšína chvíli pracoval v železárnách Bohumín a na šachtě. Hodně pil (podle svých slov víno na litry, 20 piv denně a kořalky) a začal krást. Dosud byl jedenáctkrát soudně trestán, šestkrát byl ve vězení.

Vrah a násilník je prý duševně zdravý

Podle psychiatrů netrpí žádnou duševní nemocí, podle psychologů má poruchu osobnosti, je nevyrovnaný, nezralý, nestálý a nezdrženlivý. Jeho resocializace je podle expertů extrémně nepříznivá až vyloučená. Recidiva jeho trestné činnosti je velmi pravděpodobná.

V lednu roku 1990 byl Gančarčík díky amnestii prezidenta Václava Havla propuštěn na svobodu. Věznici na Borech opustil s dalšími asi 35 muži. Co dělal do osudné noci z 29. na 30. dubna 1990 se nepodařilo přesně zmapovat. Gančarčík tvrdí, že se občas nechal načerno najímat na pomocné dělnické práce. Podle všeho do Klučova přijel s dalšími bývalými trestanci na zábavu k pálení čarodějnic.

Účast propuštěných vězňů na slavnosti zmínili ve svých svědectvích místní obyvatelé. Gančarčík však popírá, že by někdy v Klučově byl. Podle obžaloby v noci vešel do domku, kde žila pětačtyřicetiletá Ivanka Kudláčková s dvěma dcerami - dvaadvacetiletou Ivanou a osmnáctiletou Miroslavou. Vchodové dveře nebyly zamčené.

V předsíni vzal čtyři 16 centimetrů dlouhé řeznické nože, které tam zapomněl místní řezník. Ženy začal postupně bodat do horní poloviny těla a bodal s takovou vervou, že dva nože zlomil. Při tom jim obnažoval spodní část těla.

DNA ho usvědčila až po letech

Původní informace, že Gančarčík souložil s mrtvými těly, se neprokázaly. K souloži podle žalobce donutil pouze nejmladší ze svých obětí, osmnáctiletou Miroslavu. V její pochvě policie našla Gančarčíkovo sperma.

Tehdy však ještě neexistovala celostátní databanka DNA, a proto policisté pátrali několik let marně. Gančarčík se ještě stačil dvakrát oženit a zplodit dceru a syna. Stihl také znásilnit čtyři ženy, za což ho loni brněnský soud poslal na deset let do vězení.

Když ho brněnští kriminalisté vyšetřující znásilnění v roce 2003 zatkli, odebrali mu vzorek sperma, aby ho mohli usvědčit. To už ale dva roky fungovala česká databáze DNA, v níž byl uložen i vzorek z Klučova z roku 1990. Podle policie jsou vzorky stoprocentně shodné.

Reklama

Související články

Trojnásobného vraha asi usvědčí DNA

Jaroslav Gančarčík, který je obžalován ze 14 let staré trojnásobné vraždy v Klučově na Kolínsku, tvrdí, že je nevinen. A to přesto, že kriminalisté našli...

Výběr článků

Načítám