Hlavní obsah

Trojice z Městského úřadu v Kolíně legalizovala ukradená i nezpůsobilá auta

– Kolín • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ondřej Kořínek, Radek Plavecký

Skupina 12 osob skončila v policejních celách po razii na Kolínsku, kterou policisté provedli minulý týden. Tři ze zadržených jsou úředníci odboru dopravy z městského úřadu. Skupina legalizovala odcizená či technicky nezpůsobilá vozidla a dále je prodávala. K tomu používali padělané technické průkazy, které ale byly lehce rozpoznatelné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zástupci policie na pondělní tiskové konferenci také uvedli, že mezi zadrženými je i jeden bývalý policista, který ukončil pracovní poměr u policie před deseti lety. Akce s názvem Chobotnice probíhala po celý rok. Trestná činnost pachatelů ale sahá až do roku 2009.

Policie zadokumentovala téměř 100 dílčích protiprávních jednání a další vyšetřuje. Skupina legalizovala odcizená vozidla z ČR, ale také ze zemí EU nebo technicky nezpůsobilá vozidla. K tomu pachatelé měli používat falešné technické průkazy vozidel.

„Padělky dokumentů přitom nebyly nijak zdařilé, šlo je rozeznat pouhým okem a zvláště lidé, kteří s takovými dokumenty denně pracují, je mohli bez problémů poznat,“ uvedl jeden z vyšetřovatelů kolínské policie Marek Jirouš. Podle kriminalistů byl zadržen například 41 letý muž z Prahy, který podvodným způsobem zajistil doklady o technické způsobilosti pro několik desítek aut, ale vyšetřovatelé nyní prověřují další jeho činnost, které může být více.

Měli dovézt až 500 aut ročně

Dva ze zadržených, muž a žena, kteří působili jako firma, padělali také nejméně 23 dokladů od vozidel z Anglie. Ty předložili úředníkům, kteří za úplatek vystavili dokumenty potřebné pro provoz. Z toho měla mít dvojice finanční profit asi 1,6 miliónu korun. Další majetek jim policisté zajistili v rámci domovních prohlídek. Mimo jiné také 56 různých razítek automobilových firem. Podle tvrzení jednoho ze zadržených přivezli až 500 vozidel ročně. Policisté proto nyní zjišťují, komu vozidla prodali.

Ve vazbě skončili tři lidé, z toho jsou dva úředníci kolínské radnice. „Mohli by ovlivňovat svědky, dál páchat trestnou činnost a mařit vyšetřování,“ odůvodnil vazbu státní zástupce z Kolína Pavel Neruda. Úředníkům hrozí za zneužití pravomoci a přijímání úplatků 3 až 10 let vězení. Další vazebně stíhaný člověk byl obviněn z uplácení. Ostatní lidé zavlečení do rozsáhlého případu jsou obviněni především z padělání úředních listin, legalizace výnosu z trestné činnosti a uplácení.

Do provozu se kvůli činnosti těchto lidí dostalo v rámci středních Čech nejméně několik desítek, možná stovka aut, která buď byla kradená, nebo byla například po havárii nepojízdná.

Nejde o společný gang

Podle zástupce ředitele středočeské policie Milana Komárka všech 12 lidí obviněných ze zmíněných trestných činů netvoří jeden společný gang. Jejich pojítkem jsou úředníci z kolínského odboru dopravy podezřelí z podplácení.

Ve skupině jsou z hlediska velkého objemu podvodů zajímavý muž z Prahy a dvojice podnikatelů z Kolínska, kteří měli dovoz aut jako živnost. Ostatní lidé mají na svědomí spíše jednotlivé případy. „Byli ve špatnou chvíli na špatném místě a v rámci monitoringu činnosti úředníků přišli pro dokumenty a chtěli například urychlit vystavení dokladů a podpláceli při tom,“ uvedl Komárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám