Hlavní obsah

Trojice měla v kufrech na letišti v Praze přes 60 kilo zakázané rostlinné drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští celníci zadrželi na letišti tři muže, u kterých našli v zavazadlech přes 60 kilogramů rostlinné drogy katy jedlé. Ta obsahuje povzbuzující, ale zakázané látky, které svými účinky připomínají podle odborníků pervitin. Policie muže prověřuje kvůli nedovolenému nakládání s omamnými látkami.

Foto: Celní správa ČR

Celkem celníci navážili 63 kilogramů katy jedlé

Článek

Celníci přišli na trojici cizinců ve věku 23, 24 a 27 let již minulý týden na Letišti Václava Havla v Praze při kontrole rizikového letu.

„Drogu pašovali ve svých zavazadlech, cestovali na pravidelné lince Tel Aviv – Praha – Londýn,” informovala ve čtvrtek o případu mluvčí celníků Šárka Miškovská.

Cizinci přivezli do Prahy přes 140 kilo katy jedlé, jeden zmizel

Krimi

Svazky výhonků rostlinné drogy měli podle mluvčí podezřelí zabalenou v papírových ubrouscích, celkem celníci navážili 63 kilogramů.

„Odbornou expertízou bylo potvrzeno, že jde o čerstvé výhonky rostliny katy jedlé (Catha edulis), která obsahuje alkaloidy uvedené na seznamu návykových látek. Jedná se o kathinon a kathin,” upřesnila Miškovská.

Foto: Celní správa ČR

Svazky výhonků katy jedlé měli podle celníků muži zabalené v ubrouscích.

Její kolegové cizince předali policii s návrhem na obvinění z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

Na první dobrou rostlina připomíná svazky čerstvého medvědího česneku, ve skutečnosti se ale jedná o strom či keř pěstovaný ve východní Africe a na Arabském poloostrově.

Na letišti v Praze zadrželi cizince se dvěma kufry katy jedlé

Krimi

Obsahuje látky, které mají stimulační účinky obdobných vlastností jako u amfetaminů, zmínila ČTK.

Nejvyužívanějšími částmi rostlin jsou mladé výhonky a listy, které se žvýkají podobně jako žvýkací tabák. Dlouhodobé nadměrné užívání katy je příčinou psychických problémů a dalších nemocí.

Foto: Celní správa ČR

Desítky kilogramů katy jedlé měli podezřelí podle celníků ukryté v zavazadlech.

Zásilky s katou jedlou zadrželi celníci na pražském letišti již několikrát. Například loni v lednu zachytili v poštovní zásilce z Etiopie rovněž 40 kilo této rostliny. V říjnu 2016 cestovala přes Ruzyň zásilka, ve které bylo katy přes 90 kilo.

Objemem výjimečný záchyt pak celníci zaznamenali loni v prosinci, kdy v cargo zásilce adresované do Dubaje našli 462 kilogramů katy jedlé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám