Hlavní obsah

Cizinci přivezli do Prahy přes 140 kilo katy jedlé, jeden zmizel

Novinky, kub
Praha

Pražští celníci našli na Letišti Václava Havla Praha u dvou cizinců přes 140 kilogramů rostliny katy jedlé, která je používána jako povzbuzující droga. Muži cestující na pravidelné lince z Tel Avivu podle policie vezli drogu v sedmi kufrech. Kriminalisté v souvislosti s případem pátrají po muži, který s dvojicí přicestoval, ale z letiště zmizel. Podezřelého zachytily bezpečnostní kamery.

Policie hledá muže s jarmulkouVideo: Policie ČR

 
Článek

Celníci podezřelou dvojici odhalili minulý týden, o případu informovala v pondělí mluvčí celníků Šárka Miškovská.

„Drogu pašovali ve svých zavazadlech dva cizinci ve věku 26 a 28 let, kteří cestovali na pravidelné lince Tel Aviv–Praha. Celníci objevili zboží při běžné kontrole zavazadel, rentgen upozornil na organický materiál uvnitř sedmi látkových kufrů,“ uvedla mluvčí.

Na letišti v Praze zadrželi cizince se dvěma kufry katy jedlé

Krimi

Při kontrole kufrů se ukázalo, že čerstvé rostlinné výhonky katy jedlé byly v papírových ubrouscích. Celkem celníci navážili 142 kilogramů rostliny.

„Odbornou expertizou bylo potvrzeno, že se jedná o katu jedlou, která obsahuje účinné alkaloidy. Jedná se o kathion, který se po uvadnutí mění na kathin. Nejčastěji se (rostlina) vyskytuje v horských oblastech zemí východní Afriky a Arabského poloostrova,“ popsala Miškovská.

Foto: Celní správa ČR

Cizinci vezli katu jedlou v sedmi kufrech.

Jako droga se podle mluvčí používají mladé výhonky a listy, které se většinou žvýkají.

„Tento rostlinný materiál rostliny je nutné udržet co nejdéle čerstvý, aby byly stále účinné alkaloidy,“ dodala s tím, že policie muže obvinila z výroby drog a nakládání s nimi.

Z výslechu zadržených podle kriminalistů vyplynulo, že zásilka byla určena výhradně pro český drogový trh. „I přesto, že se jedná o novinku na drogové scéně, je to za poslední dobu už druhý případ jejího zadržení. Kriminalisté dále zjistili, že s cizinci do Čech přicestoval ještě třetí muž, kterému se však podařilo z letiště odejít bez zavazadel,“ sdělila mluvčí policie Hana Křížová.

Foto: Celní správa ČR

Kufry obsahovaly přes 140 kilogramů katy jedlé.

Policie žádá veřejnost o pomoc při pátrání po podezřelém muži, kterého zachytily bezpečnostní kamery na letišti.

„V případě, že byste poznali muže v červeném svetru a černé péřové bundě s černou jarmulkou na hlavě nebo byste měli informace o jeho pobytu na území České republiky, neváhejte kontaktovat linku 158 nebo kteroukoliv služebnu policie,“ dodala Křížová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám