Hlavní obsah

Trojice Čechů dostala u německého soudu za brutální přepadení celkem 29 let

Právo, Patrik Biskup
Aktualizováno

Německý soud poslal ve čtvrtek do vězení trojici Čechů za brutální loupež na bavorské rodině z Weidenu. Josef Michl půjde za mříže na 11 let, jeho dva komplicové Martin Hrdlička a Martin Janouš si odsedí devět let.

Trojice Čechů před soudem v německém Weidenu za mučení seniorůVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Tresty už byly předem domluvené. Máme být odstrašujícím příkladem pro další cizince,“ reagoval na rozsudek Michl. Všem třem obžalovaným hrozilo až 15 let. „I když jsem s obžalobou vnitřně nesouhlasil, u soudu jsem řekl, že vše, co je v ní uvedeno, je pravda. Kdybych totiž obžalobu odmítl, dostal bych plnou pálku. Alespoň tak mi to tlumočil můj německý obhájce,“ dodal Michl.

Maskována kuklami a s pistolí v ruce vpadla trojice mužů loni v září do domu 71letého obchodníka s autodíly Geralda Geberta. Během několik hodin trvajícího mučení seniora, jeho manželky a její devadesátileté matky z nich dostali peníze a šperky v přepočtu za 600 tisíc korun. Z domu utekli a policie je dopadla později už na českém území. Krajský soud v Plzni je pak vydal k trestnímu stíhání do SRN.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Janouš (vlevo) u německého soudu

Do Gebertova domu vlezli lupiči záchodovým okénkem. „Během více než čtyřhodinového pobytu na místě činu si vůči poškozeným počínali značně násilnicky. Nejprve napadli 71letého muže údery zbraní do obličeje, aby svému požadavku na vydání peněz dodali důraz. Když jim vydal peněženku, opětovným bitím a kopáním se trojici seniorů snažili přimět k vydání dalších cenných předmětů. Jedné z žen přitom zlomili lebku a druhé žebra,“ uvedl státní zástupce Christian Hertl s tím, že oběti dodnes mají psychické problémy.

Měli získat dlužné peníze

Šéfem party měl být Michl, kterého si Hrdlička s Janoušem najali. „Šel jsem tam kvůli vymáhání dluhu a pak se to zvrtlo v loupež. Řekli mi, že Gebert si půjčil od Janoušova otce peníze a nevrátil mu je. Chtěli po mně, abych jim je pomohl získat zpět. Plánovalo se to jinak, než se to stalo,“ uvedl Michl, který se vymáháním dluhů živil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Josef Michl u německého soudu

Všichni tři muži v jednací síni vyjádřili lítost nad tím, co se stalo, a poškozeným se omluvili. Michl připustil, že způsob, jakým po Gebertovi chtěli peníze, přehnali. „Já osobně jsem ty staré ženy nemlátil. Jen jsem se dostal do potyčky právě s Gebertem, když po mně skočil, jak jsem na něho zamířil pistolí,“ pokračoval Michl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Hrdlička (zleva) u německého soudu

Podle šéfa weidenské kriminálky Thomase Bauera se jednalo o velmi brutální a bezohledný čin, který otřásl i zkušenými kriminalisty. „K dopadení pachatelů jsme nasadili všechny síly. Na případu pracovalo ve dne v noci sedmdesát policistů. Zajistili jsme více než šest set stop, vyslechli desítky svědků,“ uvedl dále Bauer.

Zahraniční spolupráce

Dopadení pachatelů si německý důstojník bez pomoci českých kolegů nedokázal představit. „Spolupracovali jsme velmi úzce, bez zbytečné byrokracie,“ dodal Bauer.

Vyšetřovatele nasměrovala za hranice výpověď jednoho ze sousedů, který si v ulici všiml projíždějícího černého BMW s českou espézetkou.

V listopadu pak plzeňští kriminalisté zadrželi první dva podezřelé, o dva týdny později i třetího. A hlavní důkaz? Jejich profil DNA se shoduje se vzorky nalezenými na místě činu. Biologické stopy nechali lupiči například na řemíncích, kterými seniory svázali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám