Hlavní obsah

Třináctiletý násilník, který napadl pětiletou neteř, skončil v ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Okresní soud v Děčíně uložil ochranné léčení a výchovu 13letému chlapci, který loni zaútočil na svou pětiletou příbuznou. Na dotaz Novinek to v úterý řekla okresní státní zástupkyně Růžena Mašatová. Policie již v lednu informovala, že vyšetřování pokusu o vraždu odložila.

Článek

Soud v případu rozhodl minulý týden. „Nezletilému byla nařízena ochranná výchova a uloženo ochranné léčení ambulantní formou. Léčba se nenařizuje na nějakou dobu, ale záleží na lékaři, jak dlouho bude probíhat,“ konstatovala Mašatová.

Obě strany se vzdaly práva na odvolání, a tak bude rozsudek po písemném vyhotovení pravomocný. „Nikdo se neodvolal, všichni souhlasili s opatřením. Byly tam vypracované znalecké posudky, takže to bylo jednoznačné,“ vysvětlila státní zástupkyně.

Další podrobnosti k případu žalobkyně nesdělila kvůli nízkému věku chlapce, který je nyní umístěn na uzavřeném oddělení ve výchovném ústavu v Boleticích.

Ochrannou výchovu soud pro mládež uloží dítěti, které spáchalo čin, za nějž trestní zákoník dovoluje uložení výjimečného trestu a které v době spáchání činu dovršilo dvanáctý rok svého věku a bylo mladší patnácti let. Ochranná výchova může být uložena též dítěti, které v době spáchání činu bylo mladší patnácti let, odůvodňuje-li to povaha spáchaného činu jinak trestného a je-li to nezbytně nutné k zajištění jeho řádné výchovy.
Ochranné léčení může soud pro mládež uložit dítěti mladšímu patnácti let, a to na základě výsledků předchozího vyšetření duševního stavu dítěte, jestliže spáchalo čin jinak trestný:
a) ve stavu vyvolaném duševní poruchou, nebo
b) pod vlivem návykové látky nebo v souvislosti s jejím zneužíváním, jde-li o dítě, které se oddává zneužívání takové látky a jeho pobyt na svobodě bez uložení ochranného léčení je nebezpečný.

Případ se odehrál v zahradnické kolonii loni na začátku dubna. Chlapec tam svou neteř vylákal a zbil ji. Následně ji přivázal ke stromu a nechal ji tam zamaskovanou větvemi a listím.

Dívce se podařilo vysvobodit a utíkala k městu. Všimli si jí lidé na zahradě blízkého domu a zavolali policii. Podle dřívějších informací médií se chlapec léčil s psychickou poruchou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám