Hlavní obsah

Tři psy kvůli špatném stavu utratili. Otočili to proti mně, hájí se chovatelka u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Špatná péče měla být podle státního zástupce důvodem ke zhoršení zdravotního stavu nejméně tří psů, kteří kvůli tomu museli být utraceni. Za to stojí před tachovským okresním soudem majitelka chovné stanice plemene šarpej ze Svojšína na Tachovsku Eva Durasová.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Chovatelka Eva Durasová před soudem

Článek

„Z hrubé nedbalosti zanedbala potřebnou péči o zvíře, a způsobila mu tak smrt,“ stojí v obžalobě. Za přečin zanedbání péče o zvíře může soud 57letou ženu poslat až na šest měsíců do vězení a zakázat jí chovatelskou činnost.

Podle spisu předala Durasová v průběhu roku 2019 devět svých psů spolku Šarpej v nouzi. Většina zvířat byla v zoufalém stavu.

„U dvou fen a jednoho psa obžalovaná neřešila jejich zdravotní problémy v podobě řádné veterinární péče, což mělo za následek zhoršení stavu a vedlo k jejich smrti utracením,“ píše se dále v obžalobě.

Fotopast natočila muže, jak u rybníka na Tachovsku pokládá pytlácká železa

Krimi

Durasová se hájila tím, že se dostala do tíživé finanční situace a už se nedokázala o všechny psy postarat. Proto se jich část vzdala a nabídla je spolku Šarpej v nouzi.

„Požádala jsme spolek o pomoc a oni to otočili proti mně,“ prohlásila Durasová, která provozuje chovatelskou stanici už přes třicet let.

„Paní Durasová mi volala, že potřebuje okamžitě udat několik psů, protože k ní mají přijít kontroloři z veterinární správy. Nemohla jsem si je vzít hned ze dne na den. Chvíli trvalo, než jsem pro ně zajistila alespoň dočasnou péči. Byli na tom dost bídně,“ uvedla ředitelka spolku Kristina Wurstová.

Psi měli zlomeniny, záněty a močili strachy. Policie obvinila dva lidi z týrání

Krimi

Svědkyně Lenka Bocksteflová v úterý před soudem popsala, v jakém stavu jí Durasová přivezla fenku Samantu .„Byla extrémně neklidná a hodně zapáchala. Uši i oči jí hnisaly. Stav její kůže byl příšerný. Na zádech měla zrohovatělou černou kůži bez srsti. Chlupy jí chyběly i na nohou. Na hlavě a čumáčku měla jizvy,“ uvedla svědkyně.

Jak dodala, fenka na sebe zpočátku nenechala ani sáhnout. „Nejedla ani nespala. Jak špatně viděla, tak při pohybu narážela do věcí,“ pokračovala Bockteflová. Během půl roku se jí podařilo Samantu dostat z nejhoršího. „Musela na operaci očních víček a prodělala intenzivní léčbu kůže,“ uzavřela svědkyně. Soud bude pokračovat výslechem veterinární lékařky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám