Hlavní obsah

Tři muži obvinění z vraždy manželů byli přesvědčeni, že oběti nikdo nenajde

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Z vraždy manželů z Bohumína, jejichž těla objevila policie v minulém týdnu v garáži ve Slezské Ostravě, byli obviněni celkem tři muži. V pondělí o tom informovala policie. Podle vyšetřovatelů šlo o tak rafinovaný zločin, že pachatelé byli přesvědčeni, že je kriminalisté nemohou vypátrat. Nakonec se pod tíhou důkazů k činu částečně doznali.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté měli zpočátku minimum informací, přičemž se v průběhu prověřování nenechali zmást nastraženými, falešnými stopami ze strany pachatelů. Prověřovali informace například i od senzibilů. Výsledkem brilantní práce kriminalistů je zadržení a obvinění tří mužů z vraždy. Ani jeden z trojice nepředpokládal, že by uvízl v policejním sítu a navíc v tak krátké době,“ sdělila mluvčí policie Soňa Štětínská.

„Jak kriminalisté sami potvrdili, jedná se o závažný případ, se kterým se dlouho, snad dvacet let, nesetkali. Mezi důvody k tomuto hodnocení patří rafinovanost pachatelů, jejich plánovaní vražd obětí a zahlazování stop,“ dodala mluvčí. Tím i vysvětlila, proč na případ minulý týden policie uvalila informační embargo.

„Každé vyřčené slovo navíc mohlo negativně ovlivnit průběh prověřování a vyšetřování, a možná i zasáhnout do bezpečnosti některých osob,“ dodala mluvčí.

Pachatelé si mysleli, že těla nebudou nalezena

Případ se začal odehrávat 1. března, kdy příbuzná manželského páru z Bohumína oznámila policistům jejich pohřešování. Karvinští policisté začali ihned s prověřováním informací k nezvěstným osobám. „Postupně se začala jevit verze, že by mohli být obětí trestného činu, jako nejpravděpodobnější. To se nakonec i potvrdilo,“ řekla mluvčí.

„Policisté nalezli minulý týden v úterý navečer ve Slezské Ostravě muže i ženu mrtvé. I nález těl byl výsledkem mimořádného nasazení policistů, neboť kriminalisté neměli o osudu manželů z počátku žádnou informaci, ani následně od pachatelů. Navíc z dosavadního vyšetřování vyplývá, že pachatelé byli naprosto přesvědčeni, že těla policisté nenaleznou,“ dodala mluvčí.

Motiv nejasný

Ze zvlášť závažného zločinu vraždy byli obviněni nejprve minulý týden ve čtvrtek dva muži ve věku 38 a 42 let z Karvinska, třetího zadržela slovenská policie v pátek pod Tatrami. „I on si již vyslechl obvinění ze stejného zločinu. Trojici hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Jednalo se o muže, kteří byli v minulosti odsouzeni pro úmyslnou trestnou činnost. Své oběti znali. Pod tíhou důkazů obvinění začali s policisty částečně spolupracovat,“ dodala Štětínská.

Některá média spekulovala o tom, že motivem vraždy byly peníze. Zavražděný muž se totiž netajil svým bohatstvím a svým kamarádům neměl problém půjčovat větší částky. Policie se ale k motivu nechce dosud vyjádřit.

"I v této chvíli je mnoho nezodpovězených otázek, bylo by tak neobjektivní vyjadřovat se například k motivu pachatelů nebo spekulovat, zda a co pachatelé odcizili,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Zavraždění manželé leželi v garáži

Moravskoslezští policisté pátrají po nebezpečném muži, který má zřejmě na svědomí vraždu manželského páru z Bohumína. Těla pohřešovaných Jarmily M. a Zbigniewa...

Výběr článků

Načítám