Hlavní obsah

Tři muži, kteří své oběti popravili a zakopali v garáži v Ostravě, stanuli před soudem

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Jednou z nejotřesnějších vražd z minulého roku se začal ve čtvrtek zabývat ostravský krajský soud. Pachatelé své oběti nejprve popravili v garáži ve Slezské Ostravě a následně uvnitř této garáže uložili do vykopané jámy, zasypali hydroxidem sodným a jámu nakonec zaházeli hlínou a chystali se ji zabetonovat, aby zametli všechny stopy. Díky důkladné práci ale policie těla vypátrala, vykopala a nakonec ze zločinu obvinila trojici mužů.

Foto: Policie ČR

Těla zavražděných manželů pachatelé zakopali ve dvoumetrové hloubce v pronajaté garáži ve Slezské Ostravě.

Článek

Soud probíhá za přísných bezpečnostních opatření, ozbrojená a maskovaná eskorta přivedla obžalované Jiřího Bohdálka, Michala Zágoru a Lumíra Morice bočním vchodem přímo do soudní síně a soudce neumožnil novinářům pořizovat obrazové záznamy.

Motivem vraždy byla zištnost. Obžalovaní věděli o svém známém, že disponuje velkým majetkem a doma má zřejmě uloženou větší finanční částku. Muž se svým bohatstvím ostatně netajil a peníze vydělané prací na zaoceánských lodích ve velkém půjčoval.

Foto: Policie ČR

Hledaný Jiří Bohdálek z Bohumína.

Jeden z obžalovaných loni 28. února vylákal muže pod záminkou obchodní schůzky do garáže. Jakmile muž dorazil na místo svým autem, Bohdálek a Moric ho fyzicky napadli, pomocí paralyzéru povalili na zem, spoutali a převezli v kufru automobilu do pronajaté garáže ve Slezské Ostravě.

Vědělo se o něm, že u sebe nosí běžně 200 tisíc. Tipovali jsme, že doma by mohl mít dva milióny.
obžalovaný

Potom se vrátili do Bohumína a vloupali se do rodinného domu. V tom se ale nacházela mužova manželka. Tu také fyzicky napadli, spoutali a následně prohledali dům, ze kterého odcizili peníze a cennosti.

Manželku zastřelili

Následně převezli spoutanou ženu do garáže v Ostravě, kde ji zastřelili stejně jako jejího muže. „Poté těla manželů uložili do připraveného výkopu, který obžalovaní Moric a Zágora zasypali zeminou a bezprostředně poté prostor garáže uzamkli, vozidlo poškozených zaparkovali u jejich domu a následně si rozdělili odcizené finanční prostředky,“ uvedl v obžalobě státní zástupce David Bartoš. Těla se našla až po dvou týdnech, následně policie zadržela Zágoru a Morice a po několika desítkách hodin i Bohdálka, který stačil uprchnout na Slovensko.

Vy asi moc nečtete knížky. Asi byste věděl, že u každé vraždy nebo loupeže pachatel udělá nějakou chybu.
soudce k obžalovanému

„Těla byla zakopána opravdu hluboko, asi ve dvoumetrové hloubce,“ řekl kriminalista, který se podílel na vyšetřování, s tím, že pachatelé vůbec nepředpokládali, že by mohli být odhaleni.

Foto: Policie ČR

Těla zavražděných manželů pachatelé zakopali ve dvoumetrové hloubce v pronajaté garáži ve Slezské Ostravě.

Jako první u soudu ve čtvrtek vypovídal Zágora, který se ke všemu přiznal a uvedl, že byl ve finanční tísni, stejně jako další dva obžalovaní. Řekl, že nejprve přemýšleli o finančním podvodu, nakonec se ale dohodli, že oloupí právě svého známého. „Vědělo se o něm, že u sebe nosí běžně 200 tisíc. Tipovali jsme, že doma by mohl mít dva milióny,“ řekl.

Potom detailně popisoval způsob provedení činu. Potvrdil také, že si byli všichni jistí, že na ně nikdo nepřijde. „Vy asi moc nečtete knížky. Asi byste věděl, že u každé vraždy nebo loupeže pachatel udělá nějakou chybu. A tu jste udělali i vy,“ konstatoval soudce.

U soudu budou následně vypovídat další obžalovaní, svědci a soudní znalci. Zatím nelze odhadnout, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám