Hlavní obsah

Tresty pro bývalého starostu Kvapila a tajemníka Novotného platí

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Marně se snažili přesvědčit o své nevinně Nejvyšší soud (NS) bývalý starosta Brna Žabovřesk Aleš Kvapil a někdejší tajemník radnice Brna-středu Radovan Novotný. Oba muži byli potrestáni za korupci při stavbě multifunkčního domu Sonocentrum v Brně čtyřmi roky vězení a vysokými pokutami. NS ale jejich dovolání jako neopodstatněné odmítl.

Foto: Petr Marek, Právo

Aleš Kvapil (vlevo) a Radovan Novotný (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Dovolání proti výši trestu podal i Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který požadoval přísnější potrestání. Ani on ale neuspěl. Informaci Právu potvrdil mluvčí NS Petr Knötig. "Soud nezjistil žádná pochybení v rozhodování. Bližší informace k odůvodnění zatím nelze sdělit," prohlásil.

Oba muži, kteří patřili mezi vlivné členy brněnské ODS, požadovali 4 milióny korun po podnikateli Jiřím Štoplovi za to, že nebude mít problémy při povolování stavby jeho budovy. Novotný se s podnikatelem scházel osobně a Kvapil vystupoval pouze v pozadí. Nakonec slevili na milión korun, jenže Štopl si schůzky nahrával a uvědomil policii. Strážci zákona pak Novotného zatkli ve chvíli, kdy si od podnikatele odnášel milión korun.

Oba muži před soudem mohutně zapírali. Kvapil tvrdil, že s věcí nemá nic společného a ze své pozice starosty prý ani nemohl nic ovlivnit, Novotný zase prezentoval milión v tašce jako svůj plat za poradenské služby, které prý pro podnikatele dělal.

Jenže Krajský soud v Brně tomu neuvěřil a oba poslal na 7 let za mříže. Odvolací Vrchní soud v Olomouci pak tresty zmírnil na 4 roky žaláře, naopak přitvrdil v peněžitých trestech - Kvapil má podle verdiktu zaplatit milión korun, Novotný polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám