Hlavní obsah

Tisíce policistů se chystají odejít, kritizují reformu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reforma policie, kterou provedl se svým týmem bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS), u samotných policistů příliš nadšení nevyvolala. V interním celostátním průzkumu, jehož výsledky má Právo k dispozici, ji totiž téměř dvakrát více policistů hodnotilo negativně než pozitivně.

Článek

Na podzim se přitom očekává další vlna masivních odchodů policistů do civilu, kromě nespokojenosti s reformou se na tom podepíše především podfinancování policie a garance vysokých výsluh pro policisty sloužící od deseti do patnácti let.

Vadí organizační struktura i peníze

Vedení policie chtělo anonymním průzkumem prováděným začátkem léta zjistit názory a osobní zkušenosti policistů s fungováním sboru v nových podmínkách. A výsledky přitom příliš lichotivé nejsou.

Policistům vadí např. nová organizační struktura nebo ekonomické, finanční podmínky, kriticky se vyjadřují i k projektu P1000 na modernizaci služeben. Pozitivně naopak policisté vidí elektronizaci a „odbyrokratizaci“ práce.

Celkově vnímá reformu negativně více než 42 procent dotázaných, proti necelým 23 procentům kladných ohlasů. Nejhorší situace je přitom v severních Čechách, kde podíl nespokojených dosáhl téměř 50 procent odpovídajících policistů.

„Pro nás je to užitečná zpětná vazba. Na policejním prezidiu už byla vytvořena speciální pracovní skupina, která bude mít za úkol některé připomínky zpracovat a navrhnout určité řešení,“ řekl k tomu Právu náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek.

Jaké konkrétní kroky vedení policie v této souvislosti chystá, ale nechtěl náměstek komentovat. „Dokud to nebude řádně projednané, tak by nebylo vhodné tyto věci zveřejňovat,“ uvedl Bílek.

Podle šéfa policejních odborů Miroslava Štěpánka by se nicméně měly změny týkat především organizační struktury policie, kdy na úrovni bývalých okresů v současné době chybí příslušný ředitel. Jako jednu z priorit přitom právě řešení tohoto problému zmínil i ministr vnitra za ČSSD Martin Pecina.

Odchody budou masivní

Štěpánek zároveň doplnil, že policie je v současné době silně podfinancovaná, což mimo jiné vede k tomu, že řada policistů najde na letošní výplatní pásce nižší sumu než loni.

„Velkému množství lidí sloužících mezi 10 a 15 lety navíc letos končí dvouletá lhůta, během které mohou odejít do civilu ještě podle starého zákona, což je pro ně výrazně výhodnější. Očekáváme proto, že hodně takových policistů letos odejde,“ doplnil Štěpánek s tím, že hrubé odhady počítají s odchodem zhruba dvou tisíc lidí.

„Záleží ale na mnoha okolnostech, může to být nakonec výrazně méně, ale také výrazně více,“ konstatoval šéf odborů. Z průzkumu přitom vyplývá, že mezi nespokojenými je nejvíc právě těch sloužících od deseti do patnácti let.

Podle jednoho z takových policistů, který si ovšem nepřál být jmenován, bude vlna odchodů masivní. „Celková atmosféra teď není vůbec dobrá. Já jsem pevně rozhodnutý, že ke konci roku odejdu a podobně uvažuje většina mých kolegů,“ řekl k tomu Právu policista z celostátní kriminálky.

Bílek nicméně uvedl, že žádný kolaps v této souvislosti policii nehrozí. „Pokračuje úspěšně nábor a uchazečů je tolik, že si můžeme vybírat,“ řekl náměstek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám