Hlavní obsah

Teplota minus 196 stupňů zloději nevadila, z fakulty ukradl tekutý dusík

– Olomouc

Neznámý pachatel se v noci na pátek vloupal do oploceného areálu u Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a podle policistů odtud odčerpal z tlakové nádoby tekutý dusík. Unikající hustě koncentrovaná pára zalarmovala po jeho odchodu policisty i hasiče. Okolí ohroženo nebylo, únik látky se hasičům podařilo zastavit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tlakové lahve byly umístěny v kovové konstrukci na třídě 17. listopadu. Podle mluvčího univerzity Radka Palaščáka se pachatel vloupal do rezervoáru kapalného dusíku uskladněného při teplotě minus 196 stupňů Celsia určeného pro pracoviště biologů.

"Pachatel poškodil zámek dveří, povolil ventil umístěné tlakové nádoby na tekutý dusík a odčerpal prozatím neupřesněné množství tekutého dusíku," řekla olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Z otevřené tlakové nádoby po jeho odchodu začalo unikat velké množství hustě koncentrované páry. Hlídka strážníků na místo okamžitě přivolala hasiče a podle jejich mluvčí Magdy Václavíkové zabezpečila prostor. Okolí však ohroženo nebylo.

"Jde o fyziologický nevýbušný plyn, který unikal do volného prostoru," řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Hasičům se nakonec podařilo ventil nádoby uzavřít. Případ policisté vyšetřují pro trestný čin krádeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám