Hlavní obsah

Tempel i po zrušení doživotí zůstává dál v cele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně na doživotí odsouzený Robert Tempel, jehož trest minulý týden ve čtvrtek zrušil Ústavní soud, přesto zůstává i nadále za mřížemi. Právu včera jeho nový obhájce Jaroslav Ortman řekl, že je to kvůli staršímu trestu. S tím ale Ortman nesouhlasí a už podal podnět pražskému vrchnímu soudu, ať vydá příkaz k Tempelovu okamžitému propuštění z věznice v Bělušicích. Zatím ale bez reakce.

Foto: ČTK

Robert Tempel v roce 2004 u soudu.

Článek

„Momentálně vůbec nevíme, proč je klient nadále ve výkonu trestu, který vlastně nyní žádný nemá, protože není pravomocně odsouzen,“ řekl Ortman.

Má sedět ještě víc než rok

„Takže je vězněm sedícím za mřížemi, přestože mu bylo doživotí zrušeno,“ kroutil nevěřícně hlavou advokát Ortman.

Vrchní soud, který by měl v současné době rozhodovat jak o samotné dvacet let staré kauze, tak o možném odchodu Tempela na svobodu, ale zatím neobdržel z Ústavního soudu trestní spis, jak včera Právu sdělila jeho mluvčí Kateřina Kolářová.

Ústavní soud nařídil znovu otevřít případ dvojnásobného vraha Tempela

Krimi

„Mohu potvrdit, že jsme v pátek odpoledne obdrželi do datové schránky rozhodnutí Ústavního soudu, ale příslušný spis nám zatím doručen nebyl. Takže zatím čekáme, než k nám dorazí. Mělo by se tak stát v nejbližších dnech. Je to procesně velice složitá věc, které se budeme věnovat hned, jak k nám spis doputuje,“ uvedla Kolářová.

Obhájce Ortman se včera snažil zjistit, proč věznice jeho klienta zatím nepropustila.

V bělušické věznici mu prý řekli, že zjistili, že si Tempel musí nejprve odpykat ještě jiný starší trest, dokonce 26 let od jeho uložení. „Bylo mi tam řečeno, že si musí odpykat nějakou dříve uloženou podmínku z roku 1995, kterou dostal od Okresního soudu v Sokolově a byla mu přeměněna na nepodmíněný trest. A že si má odsedět ještě 457 dnů. Vůbec nevíme, čeho se to týká, navíc je to blbost, protože pokud je doživotní trest zrušen, tak ten starší už dávno musel vykonat, když si odseděl za mřížemi dvacet let,“ podotkl Ortman.

Muže zadrženého po divoké honičce podezírají vedle loupeže i z vraždy

Krimi

Budou tlačit na soud

Doplnil, že s Tempelem o situaci mluvil a klient je prý „nervózní, protože byl zproštěn, ale pořád zůstává ve výkonu trestu“. „Rád by už byl po tom všem venku. Proto budeme tlačit na to, aby vrchní soud neprodleně rozhodl,“ dodal Ortman.

Aktuální stav je takový, že verdiktem Ústavního soudu z minulého týdne byl zrušen pravomocný Tempelův trest na doživotí za dvojnásobnou vraždu z roku 2001, který muži uložil zmíněný pražský vrchní soud. A platí tak v tuto chvíli původní verdikt Krajského soudu v Plzni, který Tempela obžaloby zprostil.

Nadřízený pražský vrchní soud by tedy měl co nejdříve rozhodnout o tom, zda osvobozující verdikt zruší a nařídí případ znovu projednat, nebo ho potvrdí, a v tom okamžiku by byl Tempel oficiálně pravomocně nevinný. Nejprve by měl ale Vrchní soud v Praze rozhodnout, co do doby, než vynese rozsudek v případu, bude se samotným Tempelem. Jak tvrdí jeho obhájci Ortman a Jakub Kříž, jejich klient by měl být okamžitě propuštěn.

Půta vyzval úředníky, ať si neberou volno za očkování

Domácí

Je možná také varianta, že vrchní soud nechá Tempela za mřížemi tím, že na něj uvalí vazbu. To je ale také dost problematické, protože pokud byl muži původní trest zrušen a nyní se na něj hledí jako na nevinného, jak ostatně v minulosti hned čtyřikrát rozhodl plzeňský krajský soud, není i podle dřívějších nálezů Ústavního soudu zákonný důvod ho držet ve vazbě.

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku před dvaceti lety. Tempel tam podle původního rozsudku předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil. Zasáhl údajně i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci. Doživotí dostal Tempel jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.

Volné dny za očkování nejsou pro všechny, řekl Babiš

Domácí

Tempel, známý pod přezdívkou „Psycho“, vinu popíral, podle obhajoby je nevinný. Krajský soud v Plzni jej čtyřikrát osvobodil, pražský vrchní soud ale zprošťující verdikt pokaždé zrušil. Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co vrchní soud přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze.

Důvodem pro čtvrteční zlomový verdikt Ústavního soudu v Tempelově kauze bylo stanovisko Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který se za odsouzeného muže postavil loni v červnu. Českou republiku zkritizoval za „významné selhání justice“ při projednávání Tempelova případu. Pochybení spočívalo v délce řízení, ale také v tlaku odvolacího vrchního soudu na prvostupňový senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám