Hlavní obsah

Těhotnou ženu z Orlové zřejmě zabil fenol s kafrem

Právo, Pavel Karban
Orlová
Aktualizováno

Dvaatřicetiletou ženu z Orlové, která zemřela ve středu po vyšetření v soukromé diabetické ambulanci v areálu orlovské nemocnice, pravděpodobně usmrtila směs fenolu a kafru. Uvedla to Česká televize (ČT). Tato směs se používá jako antiseptikum či dezinfekce. Kriminalisté případ vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti.

Foto: Pavel Karban, Právo

Areál nemocnice v Orlové.

Článek

„Došlo k tragické záměně roztoku glukózy a jiného roztoku. Ten v rámci běžného vyšetření požila dvaatřicetiletá žena z Orlové. Poté z ordinace odešla. Následně kolem desáté hodiny dopolední byla žena nalezena ve svém bytě bez známek života,“ informoval krajský policejní mluvčí Petr Svoboda.

„Ovšem veškeré okolnosti tohoto případu jsou předmětem intenzivního šetření orlovských kriminalistů,“ doplnil.

Podle ČT došlo v ambulanci k záměně glukózy a směsi fenolu a kafru, ta je známa i jako Chlumského roztok. Používá se v medicíně, avšak jako antiseptikum či dezinfekce.

Jde o čirou, bezbarvou nebo světle načervenalou tekutinu s charakteristickým zápachem po fenolu a kafru. Policie prověřuje, zda se směs nedostala do diabetické ambulance už v jiné lahvi a nesprávně označená.

„Prověřujeme i tuto možnost, stejně jako řadu dalších. Mohlo se stát, že látka do ambulance přišla pod nesprávným označením,“ potvrdil policejní mluvčí Svoboda.

Omylu si všimli pozdě

Podle informací Práva měly vypít dezinfekci místo glukózy dvě ženy. Zdravotnický personál ambulance si měl záměny všimnout až poté, co obě ženy odešly domů. Zalarmoval policii. Zatímco jednu pacientku, která měla být v šestém měsíci těhotenství, už našla policejní hlídka mrtvou, druhou naštěstí chemikálie neotrávila.

Policie však zatím takovou verzi případu nepotvrdila. „Informace se týkají pouze jednoho případu,“ řekl Svoboda a doplnil, že policejní vyšetřování je momentálně vedeno proti neznámému pachateli. Tomu za usmrcení budoucí maminky hrozí až šest let za mřížemi.

K tragédii došlo v diabetologické ordinaci na Masarykově ulici v Orlové-Lutyni. Lékařka Eva Gongolová nechce o smutné události mluvit. „Nemůžu. Policie to vyšetřuje a já mám zákaz o tom mluvit,“ omluvila se.

V ambulanci je stále plno

Den po tragédii byla čekárna diabetologické a interní ambulance plná lidí. Někteří z nich ani nevěděli, že ve středu v ordinaci k něčemu došlo.

Foto: Pavel Karban, Právo

Čekárna diabetické ambulance byla i ve čtvrtek plná pacientů.

„Chodím tady léta a jsem spokojená,“ řekla jedna ze starších pacientek. Další žena zase poukázala na to, že chybu může udělat každý. Ona sama je prý v péči ambulance aspoň 10 let.

„Jsou to odborníci, a proto k nim chodíme,“ podotkla. Pravděpodobným viníkem středečního neštěstí má být jedna ze sester ordinace. Dnes však v práci údajně není.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám