Hlavní obsah

Táta mě mlátil rukou i nožem, uvedla týraná dívka. Rodičům hrozí osmileté vězení

Právo, ape
Ústí nad Labem

Až osmileté vězení hrozí za trestný čin týrání svěřené osoby dvěma rodičům z Chomutova. Svým dětem měli způsobit těžkou újmu na zdraví a závažnou vývojovou retardaci. Děti musely podle obžaloby snášet mimo jiné bití vařečkou, časté hladovění či pohled na rodiče aplikující si drogy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Týrání dětí se mělo odehrávat nejméně 3,5 roku na různých místech v Chomutově či sousedním Jirkově, kde dvojice s dětmi různě bydlela. Obžaloba skutky datuje od dubna roku 2007, kdy se narodilo první dítě, až do konce září roku 2011.

Mlátil mě nožem, rukou a vařečkou
týraná dívka

„Nepřiměřeně fyzicky trestali své nezletilé děti, například bitím vařečkou, děti ponechávali často hladové, kdy musely žebrat, oba si před dětmi aplikovali drogy a vystavovali je situacím, kdy se před dětmi intenzivně hádali a fyzicky napadali,“ stojí v obžalobě.

Děti nyní ve věku osmi a devíti let nalezly záchranu až v Klokánku. Tam je matka odvezla v roce 2011. Podle svědectví byly zanedbané, bály se například koupání a neuměly kromě sprostých slov ani pořádně mluvit. Jedly rukama, neznaly ani příbor a lžíci. Když měly jít spát, lehly si vedle sebe na zem. Nyní jsou už u pěstounů.

Otec je ve vězení

V pátek soud četl jeden z rozhovorů s týranou holčičkou. Ta se v mateřské škole svěřila, že má strach z otce. Na otázku, zda má ráda maminku a tatínka, odpověděla: „Maminku ano, tátu ne, protože mě mlátil. Nožem, rukou a vařečkou,“ uvedla dívka. Otec prý zabil i králíka, kterého doma měli.

Oba rodiče mají po šesti záznamech v rejstříku trestů. Muž si od loňska odpykává trest 3,5 roku vězení za týrání své družky. Tu soustavně napadal, bil páskem, pálil cigaretou či ji nechával zavřenou na balkóně přes noc.

Žena byla trestána především za krádeže a podvody, často si půjčovala a nevracela. Peníze lákala pod různými záminkami i od seniorů. Podle obžaloby si vydělávala také prostitucí, za peníze pak kupovala drogy. Sousedé uvedli, že v bytě slyšeli křik a časté hádky.

Jednání soudu bylo odročeno na 14, března, kdy by i mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám