Hlavní obsah

Tak to je velký frajer. Za schvalování masakru na Novém Zélandu dostala žena v Praze podmínku

ČTK, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud v pondělí uložil Renátě Pelikánové dvouletý podmíněný trest za to, že na Facebooku chválila pachatele teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Uznal ji vinnou z podpory a propagace terorismu. Státní zástupce, který navrhoval poslat Pelikánovou do vězení, se na místě odvolal.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Soud uložil Renátě Pelikánové za podporu a propagaci terorismu podmíněný trest.

Článek

Sedmačtyřicetiletá žena u soudu uvedla, že svého příspěvku lituje. Odvolání proti verdiktu se vzdala. Podle paragrafů ženě hrozilo až 15 let vězení.

Pelikánová podle státního zástupce Martina Bílého na svém facebookovém profilu napsala o teroristickém útoku na mešity na Novém Zélandu: „Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc, když s těma sviněma muslimskýma vlády nic nedělají a ještě jim ustupují.“ Dodala, že muži děkuje za jeho odvahu.

Schvalování teroristického útoku na Novém Zélandu míří k soudu

Krimi

Při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi zastřelil loni v březnu pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu.

Devětadvacetiletého muže obžalovali z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob a z terorismu. Hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám