Hlavní obsah

Švachula zůstane nadále ve vazbě. Mohl by utéct, obává se soud

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Někdejší vlivný brněnský člen hnutí ANO v Brně Jiří Švachula zůstane i nadále ve vazbě. V pátek jeho žádost o propuštění smetl ze stolu brněnský krajský soud s odkazem na to, že bývalý místostarosta a radní na radnici Brno-střed, kterého obžaloba viní z organizování zločinecké skupiny týkající se zadávání veřejných zakázek, by mohl v případě propuštění utéct nebo se skrývat.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Státní zástupce Radek Mezlík se spisy k případu

Článek

Švachulovo ponechání ve vazbě navrhoval státní zástupce Radek Mezlík.

„Obava z útěku u pana obžalovaného stále trvá. I Ústavní soud konstatoval, že tento důvod pro ponechání ve vazbě s postupem času neoslabuje, i s odkazem na sofistikovanost žalovaného jednání. Soud proto rozhodl, že i nadále trvá obava, že by obžalovaný utekl nebo se skrýval před trestním řízením,“ řekl Právu Mezlík.

Švachulův advokát Kárim Titz nebyl s verdiktem soudu příliš spokojen. „Navrhovali jsme probační dohled, náramek, odevzdání pasu i záruku důvěryhodné osoby, ale marně. Podle soudu stačí hrozba vysokého trestu. Jenže ten hrozí i dalším spoluobžalovaným, kteří už jsou na svobodě,“ prohlásil Titz.

Podle advokáta zůstává navíc nejisté, jestli vůbec proces začne po letních prázdninách. „Vazba má trvat nezbytně dlouhou dobu, a teď to bude tak, že klient bude za mřížemi dalšího půl roku jen tak tvrdnout. To mu přijde jako nesmysl. Pokud je obava, že by chtěl utéci, tak hranice jsou kvůli koronaviru zavřené, nedá se nikam cestovat,“ dodal Titz.

Státní zástupce obžaloval exradního Švachulu, spis přivezl v taškách na kolečkách

Krimi

O ponechání ve vazbě rozhodl senát v čele se soudkyní Jaroslavou Bartošovou, která bude vést i soudní řízení. Podle informací Práva vzhledem k současným okolnostem zřejmě už padla možnost, že by soudní projednávání začalo ještě před prázdninami, s velkou pravděpodobností se tak justiční mašinerie rozjede až v září či říjnu. Na lavici obžalovaných má usednout 11 lidí a k tomu zástupci dvou firem.

Obžaloba v případu údajného ovlivňování veřejných zakázek padla před měsícem. Podle přesvědčení detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu a státního zastupitelství skupina v čele se Švachulou ovlivnila zakázky za téměř půl miliardy korun.

Všechny zakázky nespočítali

„Celkově byla vyčíslena škoda na úplatcích na 47 milionů korun. Týkalo se to zakázek v objemu minimálně 330 milionů korun, ale je pravděpodobné, že ovlivnili zakázky v hodně až přes půl miliardy korun,“ prohlásil Mezlík při podání obžaloby.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Spis má tisíce stran

„Hlavním článkem skupiny byl právě Švachula, který měl pod sebou další lidi. Ti oslovovali stavení společnosti a spřízněné firmy pak dávali do seznamů. Výběrová řízení pak byla jen divadlem, kdy se dopředu vybralo devět společností, které se střídaly v postavení vítěze zakázky a takzvaného křoví. Vítězná společnost měla dohodu, že skupině odvede 10 procent,“ popsal fungování úplatkářské chobotnice Mezlík.

Přesný počet ovlivněných zakázek nedokázali vyšetřovatelé ani spočítat. „Šlo o nejdrobnější práce například na opravy sociálního zařízení v bytech, až po akce za desítky milionů,“ konstatoval Mezlík. Obžalovaným hrozí za účast na zločinecké skupině a další trestné činy až 16 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám