Hlavní obsah

Švachula si na úplatcích přišel téměř na 8,8 milionu

Bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO), který je ve vazbě kvůli obvinění z korupce na radnici, si na úplatcích přišel téměř na 8,8 milionu korun. Uvedl to v pondělí server iROZHLAS.cz s odkazem na usnesení státního zastupitelství, kterým obstavilo Švachulův majetek.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula

Článek

Policie zasahovala na radnici Brna-střed v předminulém týdnu. Zajímala se především o zakázky z investičního odboru, který spadal pod Švachulu. Kriminalisté obvinili devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pěti lidem, kteří skončili ve vazbě, hrozí 10,5 roku až 16 let vězení.

„Obviněnému Jiřímu Švachulovi je kladeno za vinu mimořádně společensky škodlivé jednání v podobě založení a dlouhodobého řízení organizované zločinecké skupiny, důsledkem jejíž činnosti bylo po dobu více než čtyř roků faktické paralyzování řádného přidělování veřejných zakázek v rámci radnice Brno-střed,“ cituje iROZHLAS z dokumentu žalobců.

Systém podle kriminalistů podchytil zakázky radnice Brno-střed za 116 milionů korun, správy nemovitostí Brna-střed za 26 milionů a jednu zakázku společnosti Technické sítě Brno za 38 milionů korun. Podle policistů si je rozebral "exkluzivní okruh" firem, které se střídaly jako vítězové a účastníci tendrů.

Policie podle usnesení státního zastupitelství zajistila Švachulův majetek za 20,5 milionu korun. Obstavila například byt v Brně, garáž, chatu se zahradou nedaleko Brna a další nemovitosti u zámku v Čejkovicích na Hodonínsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám