Hlavní obsah

Studentovi hrozí za rasistický web vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Policie od úterý stíhá studenta druhého ročníku střední průmyslové školy z Ostravy, který na vlastních webových stránkách vyzýval ke svaté rasistické válce (tzv. Rahowa), psal články hanobící romské etnikum a lidi s tmavou barvou pleti. Na internetu také informoval o místech neonacistických srazů.

Foto: Lenka Žáčková

Hlavní hrdinové a hrdinka s (otcem) Jaroslavem Němečkem

Článek

"Mladistvý student byl obviněn ze tří trestných činů, a to hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka," informovala dnes Novinky mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.

Podle zjištění policistů od loňského listopadu až do letošního května na internetových stránkách mimo jiného zveřejňoval rasistické články, jejich autorem byl on sám nebo jeho čtenáři, kteří na stránky přispívali. "Stránky prezentoval pro lidi rasisticky smýšlející a umožňoval jim rasistickou diskusi. Také je vyzýval, aby se na tvorbě stránek podíleli a zasílali články a fotky," dodala mluvčí.

Obviněnému hrozí v případě uznání viny vzhledem k tomu, že ještě nedosáhl plnoletosti, poloviční trest v sazbě, která činí tři až osm let vězení. Stíhán je na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám