Hlavní obsah

Strom v Krkonoších zabil tři lidi v autě

– Horní Malá Úpa • Aktualizováno

Strom spadlý na vozovku zabil v neděli odpoledne mezi krkonošským Horním Maršovem a Horní Malou Úpou na Trutnovsku tři cestující osobního auta. Jednalo se o dvě seniorky a mladíka. Podle Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) spadl asi 30 metrů vysoký smrk, příčinou byl pravděpodobně silný poryv větru. Česko sice zasáhly tropické teploty, na Sněžce ale naměřili vítr síly orkánu.

Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Následky tragické nehody v Krkonoších

Článek

O tragédii informovali hasiči na Twitteru. Strom spadl na projíždějící auto krátce před 13. hodinou.

„Stalo se to asi 200 metrů za odbočkou ze silnice Trutnov - Pec pod Sněžkou,” informovala mluvčí policie Iva Kormošová.

Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Na auto spadl v Krkonoších vzrostlý smrk

Tři cestující zemřeli na místě nehody. „Jednoho člověka jsme vyprostili a předali do péče zdravotnické záchranné služby. Do nemocnice ho transportoval vrtulník," uvedli hasiči.

Zdravotníci později upřesnili, že zemřely dvě ženy ve věku 88 a 76 let, třetí obětí nehody je 16letý mladík. Do nemocnice odvezli 77letého muže. Podle mluvčího záchranky Ivo Nováka na místě zasahovaly dva vrtulníky.

Mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný uvedl, že za pádem zhruba 30 metrů vysokého smrku byl nejspíš silný poryv větru, který strom zlomil ve výšce asi tří až čtyř metrů nad zemí.

„Šlo o vzrostlý smrk. Kůrovcem napadený nebyl,” řekl ČTK Drahný s tím, že šlo podle něj o první takový tragický případ v Krkonoších. Dodal, že krátce po pádu stromu na auto spadly v lokalitě kvůli větru ještě další dva stromy.

Dítě nepřežilo náraz auta do stromu, další dvě a řidička skončily v nemocnici

Krimi

V Česku v těchto dnech vládne tropické počasí, ale podle meteoroložky Dagmar Honsové v oblasti nehody větrno místy může být.

Podle dat z měřících stanic měl v neděli před 14:30 vítr na vrcholu Sněžky v nárazu rychlost 121,7 kilometru v hodině. Hranice orkánu je 118 km/h. Silný vítr rovněž zastavil horní úsek lanovky na Sněžku.

Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Tragickou nehodu v Krkonoších nepřežili tři lidé

Hasiči na místě zasahovali do 18:00. „Poškozené vozidlo jsme vyprostili z pod kmenu ve spolupráci s externí firmou,” uvedli hasiči.

Okolnosti nehody policie dál vyšetřuje. Silnice na Malou Úpu a na hraniční přechod do Polska na Pomezních Boudách zůstane uzavřena nejméně do pondělních 15:00 kvůli hrozícímu pádu dalších stromů.

Řidiči musejí volit objízdné trasy přes hraniční přechod na Pomezních boudách. Jinudy se totiž do Horní Malé Úpy nelze dostat.

„Jednáme s policií o možnosti použít jako objízdné trasy komunikace v KRNAP, které jsou jinak pro veřejnou dopravu zakázané, abychom umožnili příjezd do Horní Malé Úpy z českého vnitrozemí,“ přiblížil Drahný.

KRNAP chystá kontroly stromů

Stromy v místě nehody rostou především po levé straně silnice při cestě směrem na Malou Úpu. Po pravé straně teče řeka Malá Úpa.

Správa KRNAP stromy podél cest podle Drahného sleduje a rizikové stromy, u nichž by mohl hrozit pád, preventivně kácí. Riziko sražení stromu větrem se ale podle něj nikdy zcela eliminovat nedá.

Foto: Policie ČR

Kvůli tragické nehodě a hrozícímu pádu dalších stromů policie zavřela silnici na Malou Úpu a na Pomezní Boudy

Lesníci podle Drahného v nejbližších dnech v lokalitě kolem cest stav stromů zmapují. Na vyšetřování okolností nedělní tragédie KRNAP s policií spolupracuje, uvedl mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám