Hlavní obsah

Sběratel nabízel na internetu přísně chráněné brouky, hrozí mu vězení

Hradec Králové

Až tři roky vězení hrozí sběrateli z Hradce Králové, který na internetu nabízel k prodeji kriticky ohrožené brouky, se kterými zákon zakazuje obchodovat. Muž měl ve sbírce asi 50 tisíc brouků, několik stovek jich pak bylo přísně chráněných.

Foto: Policie ČR

Brouci nalezeni ve sbírce obviněného sběratele.

Článek

„Na 52letého muže jsme přišli tak, že na internetovém portále nabízel k prodeji silně i kriticky ohrožené zvláště chráněné brouky. Jednalo se o druhy střevlíků, tesaříků, chrobáků apod.,“ uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Foto: Policie ČR

Brouci nalezeni ve sbírce obviněného sběratele.

Podle zjištění policie muž brouky sbíral od svých desíti let v Česku i v Evropě, přičemž některé koupil nebo dostal. Nakonec se jeho sbírka rozrostla na úctyhodných 50 tisíc kusů, z nichž 400 ovšem patřilo do kategorie zvlášť chráněných druhů. S těmito druhy zákon zakazuje veškerou manipulaci včetně obchodu s mrtvými jedinci.

Foto: Policie ČR

Brouci nalezeni ve sbírce obviněného sběratele.

„Sběratel, který neměl žádné povolení, svou vinu nepopírá. Chráněné brouky sbíral proto, aby měl sbírku kompletní a mohl vydat publikaci. Uvedl, že je nikdy nesbíral pro zisk,“ konstatovala Kormošová.

V tomto případě nabídl několik jedinců k prodeji, protože je měl ve sbírce dvakrát a potřeboval, aby se mu vrátila investice. Muž byl obviněn z trestného činu nedovolené nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Hrozí mu až tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám