Hlavní obsah

Střelec z Raškovic dostal za smrt žákyně a jejího dědečka 24 let

Právo, hon
Ostrava
Aktualizováno

Výjimečný trest v délce 24 let vyměřil ve středu Krajský soud v Ostravě jednatřicetiletému učiteli Ondřeji Dlouhému, který loni v listopadu zastřelil žákyni a jejího dědečka. Zároveň postřelil i její babičku, která ale zranění díky velkému štěstí přežila.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ondřej Dlouhý u soudu

Článek

Soudkyně Renáta Gilová v odůvodnění rozsudku uvedla, že šlo o zavrženíhodný a naprosto nepochopitelný čin, který svědčí o neúctě obžalovaného k lidskému životu. „Spáchal jej pouze proto, že neunesl důsledky vztahu s žákyní, byť to bylo z jejího popudu,“ řekla soudkyně.

K vyměření trestu doživotí podle ní nebyly splněny podmínky – podle znalců nejde o nenapravitelného zločince. Státní zástupce žádal vyměření trestu na horní hranici pro výjimečný trest, která je stanovena na 30 let. Podle soudkyně jde ale o dosud netrestaného člověka. Znalci u něj konstatovali smíšenou poruchu osobnosti, která jej ale rozhodně nezbavuje trestní odpovědnosti.

Učitel se přiznal 

Ondřej Dlouhý se k vraždě částečně přiznal, i když státní zástupce upozorňoval, že jeho výpověď v žádném případě nepovažuje za plné doznání. U soudu obžalovaný nevypovídal, soudkyně pouze četla výpověď z přípravného řízení, ve které podrobně vylíčil svůj vztah k žákyni školy, kterou sice neučil, nicméně vzhledem ke vzájemným sympatiím se s ní velmi často stýkal. Dívka mu prý vyhrožovala, že bude o vzájemném vztahu mluvit.

„Bál jsem se, že všechno ztratím, práci i manželku. Cítil jsem se zoufalý a bezmocný, chtěl jsem spáchat sebevraždu,“ řekl. „Udělal jsem to, co jsem udělal. Ale nechtěl jsem to udělat,“ dodal do protokolu. K bližším podrobnostem útoku se vyjádřit nechtěl, prý si to ani příliš nevybavuje.

Tys mi zničila celý život a já ti ho zničím taky
Ondřej Dlouhý

Z vyšetřování vyplynulo, že se ženatý učitel frýdecko-místecké střední školy snažil od září minulého roku navázat se svou žákyní milostný vztah. „Navzájem si svěřovali informace týkající se jejich soukromého života, ale zájem dívky o kontakt s obviněným později opadal,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský. K sexuálnímu kontaktu mezi učitelem a studentkou pravděpodobně během několikatýdenního vztahu nedošlo.

Obával se o budoucnost

Učitel, zklamaný z neopětované lásky a zároveň ve velkých obavách o svou profesní budoucnost a osud svého nedávno uzavřeného manželství, se podle obžaloby rozhodl usmrtit nejen žákyni, ale i její rodinné příslušníky.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Prostřelené okno domu, kde se stala vražda.

Následně se 4. listopadu ozbrojil zbraněmi, které legálně držel, a odjel do jejího bydliště. Na dívku nejprve vystřelil venku, a když utekla do domu, začal pálit do všech oken. Poté se dostal dovnitř, kde postupně zastřelil jejího dědečka a postřelil babičku. Dívka se se svou matkou ve strachu uzamkla v ložnici, kam se střelci podařilo proniknout.

Místo střelby v Raškovicích na FrýdeckomísteckuVideo: Jiří Forman, Novinky

Nejprve prostřelil dveře a zasáhl dívku střelou do čelisti. Když se jí matka snažila poskytovat první pomoc a zároveň volala záchranku, vystřelil na ležící dívku ještě několikrát. „Tys mi zničila celý život a já ti ho zničím taky,“ řekl prý žákyni před zrakem její matky. Následně utekl na nedalekou autobusovou zastávku, kde ho zadržela zásahová jednotka policie.

Muž se později pokusil ve vazební věznici, kde čekal na proces, o sebevraždu. Spolykal větší množství prášků a skončil v péči lékařů Městské nemocnice Ostrava. Pokus o sebevraždu byl ale nejspíš jen demonstrativní. Lékaři vězni pouze vypumpovali žaludek a ještě v tentýž den ho eskorta převezla zpátky do vazební věznice.

Střelba v Raškovicích ve výpovědích sousedůVideo: Česká televize ČT24

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám