Hlavní obsah

Střelec z nigerijské ambasády tvrdí, že ho konzul napadl první

Novinky, Ivana Cihlářová
PRAHA

Mělnický lékař Jiří Pasovský, který zastřelil nigerijského konzula v Praze Michaela Lekary Vayida, tvrdí, že jej diplomat napadl první. Podle dvaasedmdesátiletého lékaře po něm konzul skočil a začal ho škrtit. Následkem toho dostal epileptický záchvat a nic z toho, co se dělo dál, si nepamatuje.

Článek

Informoval o tom zdroj dobře obeznámený s vyšetřováním. Recepční nigerijské ambasády, kterého obviněný důchodce postřelil do ruky, ale na policii vypověděl, že na něho Pasovský cíleně vystřelil ve chvíli, kdy vešel do místnosti s Wayidovým tělem.

Diplomat měl žádat úplatek

Za celou tragédií z 19. února bylo pravděpodobně zoufalství. Pasovský totiž přišel při obchodech s údajnými zástupci nigerijské firmy National Nigeria Petroleum Company o 14 miliónů korun. Muž nejdříve použil při obchodování vlastní peníze, pak si ale začal půjčovat a nakonec dlužil různě vysoké částky mnoha lidem ze svého okolí.

Ve snaze získat peníze zpět pak docházel na nigerijské velvyslanectví v pražských Střešovicích, kde často jednal právě se zavražděným diplomatem. Součástí Pasovského obhajoby je i tvrzení, že mu konzul nabízel, že zařídí, aby mu byly jeho peníze vyplaceny, pokud polovinu z nich dostane on.

Důležitou roli budou hrát psychiatři

Vzhledem k jeho výpovědi sehrají důležitou roli ve vyšetřování celého případu znalecké posudky z oboru psychologie a psychiatrie. Ty by měly odpovědět na otázku, v jakém stavu byly v době činu jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti. Soudní znalec posoudí i jeho celkový zdravotní stav.

Pasovský leží v nemocnici

Policie také čeká na výsledky důležitých balistických, chemických a biologických expertíz z kriminalistického ústavu a z ústavu soudního lékařství. Pokračují rovněž výslechy svědků. Pasovský, kterého soud vzal do vazby, je v současné době umístěn na interním oddělení nemocnice v pankrácké věznici, a to mimo jiné i z obavy, že by se mohl pokusit o sebevraždu.

Pokud policejní vyšetřování nezkomplikuje spolupráce s nigerijskou stranou, mělo by být uzavřeno do dvou měsíců. Jestliže soud lékaře uzná vinným, může mu za vraždu a pokus vraždy uložit trest vězení od dvanácti do patnácti let, případně i trest výjimečný.

Reklama

Související články

Nigerijského konzula zastřelil český důchodce

Střelbu na nigerijské ambasádě v Praze 6 - Střešovicích má podle policie na svědomí 72letý Čech z Mělnicka, který ve středu po 11. hodině zabil v kanceláři...

Policie varuje před nigerijskými dopisy

Policejní prezídium shodou okolností den před středeční střelbou na nigerijském velvyslanectví v Praze 6 varovalo před elektronickými i klasickými dopisy...

Výběr článků

Načítám