Hlavní obsah

Střelec na policistu si prý nic nepamatuje

Právo, Tomáš Urban
PRAHA

15 let vězení až výjimečný trest hrozí recidivistovi Josefu Duchoňovi (55), který vytáhl loni postoli a vystřelil na policistu, jenž jej chtěl zatknout při vykrádání chaty v Chodouni na Berounsku. Duchoň je obviněn z pokusu o vraždu. Hájí se tím, že byl opilý a na nic si nevzpomíná.

Článek

"Pravda snad vyjde najevo. V případě, že umřu, vyzývám policisty na boží soud, do roka a do dne," teatrálně sdělil u krajského soudu v Praze Duchoň. "Nemíním se podílet na svém pohřbu a dalších líčení se již nebudu zúčastňovat," prohlásil muž, který ve vězení strávil významnou část svého života. "Je mi moc líto, co všechno se stalo, ale jednoznačně odmítám, že bych chtěl někoho usmrtit. Byl jsem opilý a celou situaci si příliš nepamatuji," řekl Duchoň.

Obžaloba viní muže z toho, že se o loňské červnové noci v Chodouni vloupal s Jaroslavem Červenkou, přítelem z vězení, do dvou chat a jednoho hospodářského objektu. Tam měli ukrást motorové sekačky na trávu, pily, vrtačky, horské kolo, rádio, tedy věci v celkové hodnotě několika tisíc.

Na místě posledního lupu je však přistihli policisté z obvodního oddělení ze Zdic, kteří se s vykrádáním chat setkávají velice často. Policisté vyzvali zloděje, aby vyšli ven a vzdali se. Podle obžaloby však Duchodň prohlásil, že pokud policisté budou dělat problémy, tak je klidně postřílí.

Při záskroku policistů pak skutečně 31letého policistu střelil do hrudníku nelegálně drženou pistolí a způsobil mu vážné zranění.

Prý mu ukazoval chatu na prodej

Duchoň svou vinu u soudu popíral, tvrdil také, že chaty nevykrádal. Vinu svaloval na Červenku, který je stíhán v odděleně vyšetřovaném případu. "Tu noc jsem s ním v žádném případě krást nebyl," prohlásil. Do Chodouně prý přijel za známým. Později dorazil i Červenka, který mu pak šel v noci ukázat chatu na prodej.

"Já jsem nikdy zbraň nevlastnil. Pistoli možná našel Červenka v chatě a dal mi ji do kapsy a já ji impulzivně použil, když mě napadli policisté. Okamžik se zbraní ani výstřel si nepamatuji," tvrdil obžalovaný, který prohlásil, že jej policisté bili tak, že upadl do bezvědomí a poté jej celou noc mučili nahého na policejní služebně v Berouně.

Hlavní líčení bude pokračovat 18. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám