Hlavní obsah

Střelci ze Žebětína hrozí 20 let, nyní je v cele na Slovensku

Právo, Novinky, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Slovenská policie ve čtvrtek v Martině zadržela brněnského střelce Lukáše Minaříka, na kterého byl vydán zatykač kvůli podezření ze střelby na projíždějící auto nedaleko Žebětína a přepadení večerky v Bystrci. Motiv činu je zatím neznámý. Minaříkovi hrozí za pokus o vraždu až 20 let vězení.

Foto: Policie ČR

Lukáš Minařík na policejním snímku

Článek

Minařík ve středu střílel ze zatím neznámých důvodů na projíždějící auto nedaleko Žebětína na Brněnsku. „Řidiče zastavil tak, že mu skočil před auto. Pak došel k bočnímu okénku a vystřelil na jeho hlavu. Muže zachránilo pravděpodobně to, že instinktivně hlavou pohnul. Přesto utrpěl zranění, dokázal ale ještě duchapřítomně zareagovat, šlápl na plyn a ujel asi 300 metrů k nejbližším domům, kde volal o pomoc,“ prohlásil šéf mordparty Antonín Hrdlička.

Policisté po příjezdu na místo útoku zjistili, že maskovaný muž se stejným způsobem snažil zastavit další auto, jehož osádka však po spatření muže se zbraní nezastavila a ujela.

Ke střelbě použil zbraň, kterou ukradl svému otci. Ten ji měl v držení legálně. S pistolí poté ještě přepadl večerku v Bystrci, odkud si pravděpodobně odnesl cigarety a několik stovek korun.

Foto: Policie ČR

Útočníka zaznamenaly kamery v přepadeném obchodě

Jak se mladý muž dostal na Slovensko a co pohledával v Martině, kde ho místní policisté zadrželi, zatím vyšetřovatelé netuší. Stejně tak zatím tápou ohledně motivu jednání.

Měl problémy s marihuanou

„Motiv činu neznáme. Až budeme moci podezřelého vyslechnout, možná se o tom dozvíme něco víc. Netušíme ani, zda byl v době činu pod vlivem alkoholu nebo drog,“ dodal Hrdlička.

Podle vyšetřovatelů však trávil hodně času hraním počítačových her a v minulosti měl problémy s marihuanou.

O předání muže ke stíhání do České republiky bude rozhodovat slovenský soud. Pokud bude Minařík se svým předáním souhlasit, měl by být do deseti dnů převezen, pokud ne, procedura se může protáhnout i na několik týdnů. Mladík je stíhán pro pokus vraždy, loupež, nebezpečné vyhrožování, krádež a nedovolené ozbrojování.

Po mladíkovi pátraly od středy desítky policistů. Apelovali na něj i rodiče, aby se přihlásil policii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Střelec na Brněnsku na útěku přepadl večerku

Desítky policistů pátraly u obce Žebětín na Brněnsku po pachateli trestného činu, který střílel na jedoucí auto. Motiv ani bližší informace zatím nejsou známy....

Policie zadržela mladého střelce z Brna

Jihomoravští policisté spolu se slovenskými kolegy zadrželi ve čtvrtek dvacetiletého Lukáše Minaříka, který je podezřelý z loupeže ve večerce v Brně-Bystrci...

Výběr článků

Načítám