Hlavní obsah

Stodolovým potvrzen doživotní trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší soud ve středu zamítl dovolání manželů Stodolových. Jaroslav a Dana Stodolovi tak za osm vražd stráví zbytek života za mřížemi, jak rozhodl už dříve Vrchní soud v Praze. Dvojice vrahů, která má na svědomí největší sérii vražd v dějinách české kriminalistiky, neuspěla s žádostí o změnu svých doživotních testů na odnětí svobody v rozmezí 15 - 25 let.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Manželský pár se před soudem zpovídal celkem z 21 trestných činů. Nejzávažnější byla obvinění z osmi vražd a dvou pokusů o ně. Stodolovi si vybírali oběti především mezi staršími a osamělými lidmi v malých obcích. Jejich cílem bylo získat peníze a majetek obětí. 

Vraždící dvojice v letech 2001 až 2003 společně uškrtila šest lidí. Po jednom člověku pak zabil každý z nich. Až na výjimky byli oběťmi důchodci. Všichni zemřeli zvlášť surovým a trýznivým způsobem.

Mučením získávali cennosti

Nejvyšší soud ve zdůvodnění uvedl, že trýznění starých lidí bylo pro oba manžele prostředkem k dosažení cílů, jak z nich vymámit informace, kde mají ukryté cennosti. Nezkusili například vloupat se do domů v nepřítomnosti jejich majitelů, řekl předseda senátu Robert Fremr. "Nebyli šokovaní následky svých činů, neupustili od nich a pokračovali až do zadržení," uvedl. Jednou dokonce Stodolová napodobovala hlas napadené ženy při telefonu s její dcerou, dodal.

Stodolův advokát nezpochybnil vinu svého klienta, pouze hodnocení některých konkrétních případů. Například když ponechali jednoho okradeného seniora svázaného svému osudu, obecné soudy to hodnotily jako pokus o vraždu. Podle obhájce ale Stodolovi počítali s tím, že muže najdou sousedi. Nejvyšší soud ale nepřesvědčil.

Obhájce Stodolové zpochybnil jen poslední, sedmý případ, kdy manželé hledali v obci Olšovec pětasedmdesátiletou ženu s úmyslem zabít ji. Dům ale nenašli. Důkazem byl fakt, že se po ní ptali s rukavicemi na rukou. Soudy to hodnotily jako přípravu vraždy. Postavily to ale jen na dedukci z předchozích případů, řekl advokát s tím, že rukavice byly v zimě obvyklé.

Nulová šance na nápravu

Oba advokáti shodně tvrdili, že soudy příliš přísně hodnotily možnost resocializace manželů. Znalci ale označili možnost nápravy obou vrahů jako "prakticky nulovou", oba pak za chladné, bez empatie, v dětství s negativními vzory. Nejvyšší státní zastupitelství označilo uložené tresty za "plně odpovídající zákonu".

Na většině vražd se podíleli oba manželé. Stodola oběti usmrcoval, jeho žena mu pomáhala poškozené svazovat, zahlazovat stopy a odstraňovat mrtvoly. Sama Stodolová zavraždila starou ženu v Kardašově Řečici na Jindřichohradecku. Když jí stará žena, přivázaná ke křeslu, odmítla vydat peníze, probodla ji kuchyňským nožem. Stodola sám zabil důchodce na Kutnohorsku.

Na rozdíl od manžela se Stodolová nedoznala, připustila pouze, že v cizích domech kradla.

Pochybení policie neprotrestáno

Policie původně úmrtí obětí vyšetřovala jako sebevraždy nebo nešťastné náhody. Selhání vyšetřovatelů umožnilo Stodolovým léta unikat spravedlnosti a pokračovat ve vražedné sérii. Za pochybení policistů i státních zástupců, které umožnilo Stodolovým nerušeně vraždit, nebyl nikdo potrestán, i když Inspekce ministra vnitra původně navrhla obvinit čtveřici kriminalistů.

Policie po odhalení případu vraždících manželů zpětně otevřela a znovu prověřila stovky případů sebevražd nebo podezřelých úmrtí. Na další oběti Stodolových ale už nepřišla.

Dana Stodolová je třetí ženou, která si v České republice odpykává doživotní trest. Celkem je v ČR k doživotním trestům odsouzeno 32 lidí, část však nemá tresty pravomocné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám