Hlavní obsah

Stíhaný bývalý politik ODS pomáhá rozkrýt půlmiliardový podvod

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Boris Havel získal důležitého spojence v kauze půlmiliardového krácení daně, do kterého jsou zapleteni i tři bývalí politici ODS z Plzně.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Článek

Tím je někdejší člen plzeňské oblastní rady občanských demokratů Adam Soleh (29), který v případu figuruje mezi devíti podezřelými a který se nyní rozhodl vypovídat jako spolupracující obviněný.

Jeho výslech z předminulého týdne vedl právě žalobce Havel. Podle informací Práva se v něm Soleh plně doznal k trestné činnosti a usvědčuje také některé spoluobviněné.

„Vzhledem k obsahu této výpovědi a jejímu dalšímu hodnocení není v současné době možné se k tomu blíže vyjadřovat,“ poznamenal Havel na dotaz Práva.

Institut spolupracujícího obviněného předpokládá jednak plné doznání k trestné činnosti a dále závazek podat jak v přípravném řízení, tak i před soudem pravdivou výpověď o skutečnostech, které mohou významnou měrou objasnit trestnou činnost spáchanou členy organizované skupiny.  To pak může následně zohlednit soud a uložit trest i pod spodní hranicí trestní sazby.

Nastrčení jednatelé firem

Kauza, která vyplavala na povrch loni v červnu, se týká obchodu s pohonnými hmotami. Princip podvodu spočíval v tom, že na firmy s bílými koňmi se do ČR dovážely ropné produkty, které byly obratem prodány tuzemským odběratelům.

Platby spojené s pořízením a následným prodejem pohonných hmot zajišťovaly další firmy s nastrčenými jednateli, přičemž důvodem využití těchto inkasních společností bylo znepřehlednit pohyb peněz při přeprodeji tohoto zboží a tím se vyhnout zaplacení daně z přidané hodnoty.

Podle zjištění Práva tyto firmy ovládala prostřednictvím nastrčených osob trojice obviněných Tomáš Kočárek, Jan Kroupa a Tomáš Vlček (bývalý člen ODS a asistent exnáměstka primátora Petra Runda).

A právě jim měl Soleh pomáhat krýt trestnou činnost stejně jako další bývalý člen ODS Radek Mráz, který je rovněž stíhán a jenž jako nezařazený zůstal zastupitelem v prvním plzeňském obvodě, kde dokonce působí jako předseda sportovní komise.

Soleh podle spisu vyvedl z účtů inkasní firmy Mejavin Trade desítky miliónů korun, aby tím znemožnil dohledat jejich původ.

Mráz měl zase prostřednictvím společnosti Sesto, kterou ovládal přes bílé koně Lukáše Čecha a Josefa Otta, vyrábět fiktivní faktury.

Vybíral v bance hotovost

„Úkoloval mě hlavně Kroupa.  Probíhalo to vždycky tak, že jsem přišel do kanceláře, kde mně řekl, do jaké banky mám jít a vybrat finanční hotovost. Peníze jsem potom odevzdával jemu do rukou nebo si pro ně přijel Kočárek. Asi ve dvou případech jsem ty peníze předával v Praze Vlčkovi,“ uvedl Soleh v nové výpovědi, jejíž obsah Právo zná.

Také řekl, že zprvu netušil, že se jedná o výnosy z trestné činnosti. „Později mi to došlo, když se kluci v kanceláři bavili o těch objednávkách pohonných hmot. Bylo mi také divné, že Kroupa měl v plastikovém boxu naskládáno spousty různých firemních razítek a možná patnáct mobilních telefonů,“ sdělil Soleh státnímu zástupci.  Podle svých slov si tímto způsobem sám vydělal čtvrt miliónu korun.

„Na začátku jsme se domluvili, že budu dostávat peníze hned po výběru. Jenže nakonec to bylo vždy s odstupem týdne.  Několikrát jsem se musel o ty peníze doprošovat, budilo to ve mně dojem, že ti kluci mají hluboko do kapsy, což mě překvapilo, protože většinou jezdili hezkými auty,“ prohlásil Soleh.

Reklama

Výběr článků

Načítám