Hlavní obsah

Stavitel žaluje herce Stránského kvůli opravě bytu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Před třemi lety přišel za majitelem stavební firmy Františkem Bauerem (56) jeho kamarád herec Martin Stránský (49) s prosbou o rekonstrukci bytu v Plzni. Protože se oba muži dobře znají od 90. let, stačilo staviteli k uzavření dohody podání ruky a po více než roce předal herci klíče od opraveného bytu s fakturou na 216 tisíc korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Herec Martin Stránský

Článek

Jenže dodnes Bauer neviděl ani korunu a na herce podal žalobu. Případ začal v pondělí řešit plzeňský okresní soud.

„Byli jsme velcí přátelé. Hrozně mě to mrzí, ale bohužel už mi došla trpělivost. Dneska se Martin tváří, jako by se ho to netýkalo, a tvrdil mi, že to se mnou vyřídí jeho manželka. Ta mi do očí řekla, že nemám uzavřenou žádnou písemnou smlouvu. Nepředpokládal jsem, že s člověkem, se kterým jsem měl dlouholetý blízký vztah, musím dát dohodu na papír,“ posteskl si Bauer.

Jeho lidé ve Stránského bytě údajně pracovali přes rok. Hotovo měli v září 2017. „Vycházel jsem mu ve všem vstříc. Chodil za mnou, že by potřeboval udělat ještě tohle a támhleto. Po ukončení prací jsem mu dal rozpočet s konečnou cenou,“ pokračoval.

Dali mu údajně 60 tisíc

Nedělo se nic až do loňského listopadu, kdy Stránský obdržel předžalobní výzvu k uhrazení faktury. Herec známý například z televizního seriálu Ordinace v růžové zahradě měl poté Bauerovi poslat 60 tisíc korun. Alespoň to v pondělí před soudem tvrdil jeho právní zástupce Daniel Kapitán.

Jenže ani tato částka na stavitelův účet nedorazila. „Můj klient je ochoten zaplatit částku maximálně devadesát tisíc korun,“ prohlásil Kapitán u soudu, kam se jeho klient nemohl kvůli pracovnímu vytížení dostavit.

Poukázal hlavně na nekvalitně provedené práce a výhrady měl i k rozsahu jejich účtování. „Nikdy nedošlo k řádnému ukončení a předání díla. Nárok žalobce je tak předčasný,“ sdělil.

Dokazovat musí Bauer

Jakékoli šlendriánství nebo předražení prací ale Bauer rezolutně popřel. „Dostal to rozepsané v hodinových sazbách a neměl žádné výhrady stejně jako při předání bytu,“ prohlásil. U soudu byl ochoten konečnou částku snížit na 170 tisíc korun. „Už budu sice pod náklady, ale rád bych, aby celý spor co nejdříve skončil,“ dodal.

Samosoudkyně Alena Chaloupková konstatovala, že jediné, co je mezi účastníky řízení nesporné, je to, že se dohodli na nějakých stavebních pracích.

„Je zapotřebí, aby žalobce jednak podrobně specifikoval okolnosti uzavření smlouvy o dílo a také, co bylo jejím předmětem. Měl by přesně definovat, jaké konkrétní práce měly být na základě smlouvy provedeny a v jakém rozsahu. Měl by předložit také nějaký důkaz o předání díla a doručení faktury,“ vysvětlila soudkyně.

Bauera upozornila, že důkazní břemeno je na straně žalobce, a pokud svá tvrzení neprokáže, bude v řízení neúspěšný. „Mám naštěstí svědky, kteří moji výpověď prokážou,“ reagoval stavitel. Soud dal oběma stranám měsíční lhůtu pro doplnění dokazování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám