Hlavní obsah

Státní zastupitelství podalo obžalobu kvůli evropským dotacím

Praha

Vrchní státní zastupitelství v Praze ve čtvrtek podalo obžalobu na dva lidi kvůli údajně nezákonnému rozdělování evropských dotací na rozvoj regionů v Jihočeském a Plzeňském kraji. Řekla to mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Podle informací ČTK je jedním z nich bývalý ředitel úřadu Regionální rady regionu Jihozápad Jiří Trnka, druhým je jeho bývalý podřízený - vedoucí územního odboru Martin Půlpytel.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Problematické přidělování dotací a hodnocení projektů, které vyšetřovala policie a které bylo vyhlášeno v březnu 2009, se týká páté výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. Rozděleno v ní mělo být přes 3,7 miliardy korun.

"Konkrétně jde o proces schvalování a hodnocení výběru jednotlivých projektů a žádostí o dotaci, to znamená určování, komu bude tato dotace přidělena," uvedla mluvčí.

Podle ní mohlo tímto jednáním dojít s nesprávnému použití finančních prostředků EU, státního rozpočtu ČR, ale i rozpočtu kraje, přičemž k dokonání činu nedošlo.

Žalobkyně muže viní ze zneužívání pravomocí veřejného činitele i z jeho pokusu, dále z pokusu o pletichy při veřejné soutěži a dražbě a také z pokusu o poškozování zájmů Evropských společenství. Za to jim hrozí až dvanáctileté vězení.

Trnku loni na jaře policie zadržela a byl zhruba tři měsíce ve vazbě. Loni v létě pak po dohodě s tehdejší předsedkyní výboru a plzeňskou hejtmankou Miladou Emmerovou (ČSSD) ze své funkce odstoupil.

Přehodnocení všech projektů

V páté výzvě výbor nechal kvůli vyšetřování přehodnotit všech 630 přihlášených projektů a zrušil přidělení dotace původně vybraným 177 projektům. Po přehodnocení získalo dotaci 140 projektů, ze 70 procent byly stejné jako při původním hodnocení.

Přebodována byla i šestá výzva, v níž je asi půl miliardy korun a o kterou se také zajímala policie.

V červenci Úřad regionální rady uvedl, že může začít s proplácením projektů páté a šesté výzvy ROP Jihozápad.

Policie kvůli podezření z korupce stíhá také sedm lidí v kauze Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad; jde o šest podnikatelů a šéfa úřadu. Tři z nich byli na konci března obviněni z podplácení, čtyři z přijímání úplatku. Jeden člověk je obviněn z vydírání. Pět podezřelých skončilo ve vazbě, mezi nimi i ředitel úřadu Petr Kušnierz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám