Hlavní obsah

Státní zástupce odložil potrestání Bělobrádka za dopravní nehodu

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Postih za nehodu, kterou letos v březnu v Náchodě zavinil vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, státní zástupce na návrh náchodské policie podmínečně odložil.

Foto: Policie ČR

Bělobrádek při březnové nehodě motocyklistu údajně neviděl.

Článek

„Nezlobte se, ale nechci to nyní nijak komentovat,“ řekl Právu vicepremiér. Za přečin ublížení na zdraví z nedbalosti mu hrozil až jeden rok vězení a zákaz řízení.

Vicepremiér po rozhodnutí státního zástupce nezaplatí ani pokutu, pokud příští dva roky nezpůsobí žádný vážnější dopravní přestupek nebo se jinak neproviní proti zákonu. „Jde u podobných záležitostí, kdy jsou splněny všechny dané náležitosti, o zcela běžný postup. Jenom se o tom příliš neví, jelikož jako v tomto případě nejde o takto známou osobu,“ vysvětlila náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v průběhu jednání celostátního výboru strany oznámil, že prioritou pro stranu zůstává ministerstvo zemědělství.

Bělobrádek za volantem služební octavie vjel v podvečerních hodinách na jedné z náchodských křižovatek z vedlejší silnice do cesty 59letému muži na mopedu. Motocyklista přeletěl přední kapotu Bělobrádkova vozu a dopadl na vozovku. Motocyklistovo lehké zranění si vyžádalo ošetření v nemocnici, odkud byl na vlastní žádost krátce po střetu propuštěn do domácího ošetření. Bělobrádek muže krátce po nehodě navštívil.

Splnil podmínky 

„Domluvili jsme se, že nikdo z nás nebude o podrobnostech schůzky cokoliv sdělovat, což musím ctít. Za sebe mohu pouze říci, že jsem v kritický okamžik motocyklistu neviděl,“ řekl před časem Právu Bělobrádek.

Vicepremiér splnil z pohledu vyšetřovatele nehody všechny zákonné podmínky pro podmínečný odklad možného postihu. „Řidič zavinění dopravní nehody doznal, nehodu řádně nahlásil svému zaměstnavateli a příslušné pojišťovně, omluvil se poškozenému a vyslovil souhlas s navrhovaným procesním postupem. Zda mezi ním a poškozeným došlo ke vzájemnému vyrovnání, nevíme. Jde o jejich soukromou záležitost,“ tvrdí Prachařová.

Bělobrádek zároveň odmítl možný vliv léků užívaných proti roztroušené skleróze. Policie stanovila předběžnou škodu nehody na obou vozidlech na 40 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf lidovců Bělobrádek měl autonehodu

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek měl v pondělí v Náchodě dopravní nehodu, kterou podle všeho zavinil. Byla při ní zraněna jedna osoba. Mluvčí strany Miriam...

Výběr článků

Načítám