Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval bývalého policistu z vynášení informací

Praha

Státní zástupce obžaloval ze zneužití pravomoci a neoprávněného přístupu k počítačovému systému bývalého policistu, který podle něj vynášel informace z trestního řízení vedeného kvůli korupci. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1, obžalovanému hrozí až pětileté vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžalobu podal státní zástupce Pavel Prygl minulý týden.

Bývalý policista podle něj předával člověku, kterého se týkalo trestní řízení související s korupčním jednáním, informace, které o něm zjistil v informačních systémech policie.

Nejde o první případ, kdy vyšetřovatelé řeší případy související s vynášením informací.

Loni v září server iROZHLAS.cz informoval o případu úniku informací z policejních informačních systémů, v němž je obviněno několik policistů.

Policista dostal šest let. Chtěl miliony za informace ze spisu

Krimi

Případ podle dřívějších informací České televize a Českého rozhlasu souvisí s kauzou lobbisty Tomáše Horáčka, který byl stíhán za korupci při zadávání nemocničních zakázek a loni se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu.

V říjnu také žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci obžalovali 28 lidí v souvislosti s neoprávněnými lustracemi v informačních systémech policie a celní správy.

Kauza má mimo jiné spojitost s rozsáhlým případem krácení daní na textilní zboží ze strany skupiny podnikatelů, kteří podle rozsudku obrali stát na daních o půl miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám