Hlavní obsah

Státní žalobkyně se stýkala s údajným mafiánem

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nešťastné výroky, kterých se dopustila loni v listopadu při rozhovoru s novinářem Jankem Kroupou žalobkyně Nejvyššího státního zastupitelství Elena Votavová, ji nyní přivedly před kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Elena Votavová

Článek

Podle své nadřízené Renáty Vesecké svými nevhodnými výroky ohrozila důvěru veřejnosti k státnímu zastupitelství. Votavová má i další problémy, její styky s rodinou údajného mafiána Antonína Běly prošetřuje policie.

Právě kvůli stykům s Bělovou rodinou se novinář Kroupa za Votavovou vypravil. Při rozhovoru pak žalobkyně bezelstně přiznala, že rezignovat kvůli svým známostem nehodlá a naopak se své pozice bude držet za každou cenu i kvůli penězům. „Já budu muset bojovat jako lev, protože jsem si koupila domeček za 2,5 milionu. Splácím ho, mám hypotéku. Nemám tučné úplatky ve štrozoku – a z důchodu bych to nesplatila. Takže mi nic jiného nezbývá,“ prozradila Votavová v rozhovoru.

Právě za tento výrok se žalobkyně nyní zpovídá před kárným senátem. „Svým jednáním ohrozila vážnost státního zastupitelství a důvěru v jeho činnost. Poukazovala sice na svoji nezkušenost v kontaktu s médii, ale závažnost jejího provinění je zvlášť vysoká, protože jejímu jednání se dostala velká publicita“, uvedl u soudu náměstek Nejvyšší státní zástupkyně Zdeněk Koudelka.

Styky s mafiány

Votavová se ve svém emotivním vystoupení bránila i nařčení ze styků s údajnou mafiánskou rodinou. Podle některých informací měla prý dokonce pomoci z vazby i Davidu Berdychovi. „Jeho věc jsem sice dozorovala, ale z vazby jsem ho schválně nepustila, skončila tam roční vazební lhůta. Takže argumentace, že jsem pouštěla zločince na svobodu, je nesmyslná,“ argumentovala Votavová.

Své styky s Bělovými ale nezapírala, sama přiznala, že dokonce řečnila i na pohřbu Bělova syna. Pak své styky s rodinou prý přerušila. „Nevím, jak má člověk prchat, když se potká s něčím špatným, o čem dřív nevěděl. Najednou po deseti patnácti letech vám začnou říkat - tihle lidé jsou zločinci,“ hájila se Votavová.

Běla na počátku 90. let spolupracoval s podnikatelem Františkem Mrázkem, byli podezřelí z několika vražd a únosů. Oba nakonec zastřelil neznámý vrah - Bělu v roce 1996, Mrázka o deset let později. Votavová podle svých slov netušila, že by se mohla přátelit s mafiány.

Otázky protřelého novináře

Když předsedkyně kárného senátu Milada Tomková nechala přehrát celý záznam rozhovoru Votavové s Kroupou, neudržela žalobkyně slzy. Přitom o několik desítek minut předtím soudu suverénně vysvětlovala svůj výrok. „To, že musím splácet hypotéku, snad nemůže vzbudit pochybnost o tom, že bych porušovala povinnosti státního zástupce. Vždyť 1,5 milionu lidí tady splácí bydlení,“ tvrdila.

Jako svědek u soudu vystoupil i novinář Kroupa. „Po pravdě mi jí bylo po tom rozhovoru líto, v tom okamžiku jako by si uvědomila, do jaké situace se dostala a jak to bude vypadat navenek,“ uvedl Kroupa.

Votavová sice soudu tvrdila, že se nechala od protřelého žurnalisty zahnat do kouta jeho agresivními a sugestivními otázkami, záznam rozhovoru však nic podobného nedosvědčil.

Soud nakonec ve středu verdikt nevynesl, neboť advokát Votavové Tomáš Sokol navrhl další důkazy. Jednání tak bylo odročeno na konec září.

Reklama

Výběr článků

Načítám