Hlavní obsah

Starosta Aše Dalibor Blažek stojí před soudem kvůli přijetí úplatku

Právo, Rudolf Voleman
Cheb

Kvůli obžalobě z přijetí úplatku stanul v úterý ráno u chebského okresního soudu starosta Aše Dalibor Blažek (HNHRM). Obžalován je i ašský městský radní Jiří Červenka (ODS) z návodu k zločinu podplácení. V případu figurují ještě dva lidé ze společnosti Development West, kteří podle obžaloby podpláceli. Za stejný čin je souzena i zmiňovaná firma jakožto právnická osoba.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Starosta Aše Dalibor Blažek čeká před soudní síní.

Článek

Případ vyšetřovali kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Návrh na obžalobu podali kvůli podezření z korupčního jednání související se snížením nájemného za pronájem parkoviště města společnosti Development West. U městského parkoviště, které leží hned vedle kasina této společnosti u hranice s Německem, měly orgány města Aše v čele s Blažkem snížit roční nájemné z pěti miliónů na 543 tisíc korun.

Za snížení ročního nájmu měl být v roce 2012 podle mluvčího protikorupční policie Jaroslavovi Ibehejovi společností, která kasino vybudovala, poskytnut sponzorský dar 200 tisíc korun severočeskému sportovnímu klubu, ve kterém působí Blažkův syn.

Výše nájemného za parkoviště pak byla stanovena podle zásad schválených městským zastupitelstvem.
starosta Blažek

Trestní stíhání všech osob bylo vedeno na svobodě. Od doby, kdy bylo vyšetřování zahájeno, se Blažek i Červenka stali navíc náměstky karlovarského hejtmana.

Oba obvinění od začátku odmítají. „Není pravda, že jsme nájemné za parkoviště u kasina snížili,“ uvedl Právu už před časem Blažek. Podle něj se nájemné snížilo v souvislosti se změnou loterijního zákona. Město od provozovatele kasina dostalo na odvodech osm miliónů korun, tedy ještě o tři milióny korun víc, než v jaké výši bylo původně stanoveno nájemné, tvrdí Blažek.

„Výše nájemného za parkoviště pak byla stanovena podle zásad schválených městským zastupitelstvem za částku v čase a místě obvyklou,“ vysvětloval Blažek. „Konstrukce, že to všechno souvisí nějak se sponzorskou pomocí kasina vůči cyklistickému klubu v Lounech, kde je můj syn členem, je prostě nesmyslná,“ dodal Blažek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám