Hlavní obsah

Stařenka léta týrala svoji sestru

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bití, nadávky, kopání, strach a ponižování. Taková byla realita života pro ženu z Brněnska, která žila pod jednou střechou se svojí despotickou sestrou. Zarážející na celé věci je hlavně fakt, že tyrankou je pětasedmdesátiletá stařenka, která dělala peklo na zemi své o dva roky mladší sestře.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Seniorku za týrání osoby žijící ve společně obývaném domě potrestal okresní soud Brno-venkov v těchto dnech čtyřmi roky vězení. Právu to potvrdil soudce Michal Hoskovec.

Ženy žily ve společném domě dlouhá léta a dominantní stařenka svou sestru týrala zřejmě roky. Soud ji dokonce loni v létě poslal do vězení, odvolací senát ale rozsudek zmírnil na podmínku a kolotoč šikany a násilí se tak rozjel ještě s větší intenzitou.

Bila ji smetákem a brala peníze

„Obžalovaná v době od 15.července 2009 do 7.října 2009 zle nakládala se svojí sestrou a to tím způsobem, že ji vulgárně oslovovala a nutila opakovaně vykonávat domácí práce pod záminkou, že tyto nejsou udělány pořádně, poškozenou nejméně jednou týdně napadala tak, že ji opakovaně udeřila otevřenou dlaní do hlavy a zad a cloumala s ní,“ popsal soužití sester soudce Hoskovec.

Stařenka, u které znalci zjistili syndrom týrané ženy, musela vytrpět i tahání za vlasy, bití násadou od smetáku, několikrát byla od své sestry povalena na zem a doslova zkopána. Podle policie navíc agresorka svou sestru obírala i o důchod a nechávala ji jen nezbytné minimum k přežití. V předchozích letech ji dle kriminalistů zřejmě trestala i tak, že ji v zimě nechávala stát jen lehce oblečenou na mrazu.

Zuřivá seniorka se sice před soudem nejprve vykrucovala, pod tíhou důkazů se ale nakonec přiznala. Podle Hoskovce byly důkazy proti ženě jednoznačné a vynesený trest není nepřiměřeně přísný, protože tyrance hrozilo až 8 let za mřížemi. Ke čtyřem rokům vězení ji však možná přibudou další tři roky, protože násilí na sestře se dopustila v podmínce. Celkem by tak na první pohled milá stařenka mohla strávit ve vězení až 7 let. Navíc se musí léčit na psychiatrii.

Podle kriminalistů je v podobných případech velmi důležitá pozornost okolí. Sousedé či známí si totiž mohou snadněji všimnout podezřelého jednání a upozornit na něj policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám