Hlavní obsah

Srbu od vazby nezachránily ani tři milióny

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud nepřijal nabídku třímiliónové kauce výměnou za propuštění bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby z plzeňské vazební věznice. Srba obžalovaný z přípravy nájemní vraždy tak bude za mřížemi až do zahájení hlavního líčení, které českobudějovický krajský soudce Slavomír Cirhan nařídil na 17. března.

Článek

Na neveřejném zasedání navíc zamítl minulý pátek stížnost Srbových obhájců Miroslava Kříženeckého a Víta Širokého na usnesení českobudějovického krajského soudu, který Srbu nepustil na svobodu.

"Podáme k soudu novou žádost o propuštění našeho mandanta z vazby. Budeme také trvat na zařazení nových znaleckých posudků vypracovaných na obžalovanou slečnu Evu Tomšovicovou a pana Srbu do soudního spisu. Jde o posudky, které vypracovali na naši žádost znalci Marek Preiss a Vlastimil Tichý," komentoval rozhodnutí soudu Kříženecký.

Rozpory mezi znalci

Kříženeký zdůraznil, že v posudku zpracovaného Preissem a Tichým vyplývá, že Tomšovicová trpí bájnou lhavostí. Ta se projevuje vypravováním smyšlených událostí, o nichž je vypravěč přesvědčen, že se skutečně staly.

"Posudky psychologa z pražského bohnického psychologického centra Preisse a primáře psychiatrie Ústřední vojenské nemocnice v Praze 6 Střešovicích Tichého se zásadně liší od posudků Slavomila Hubálka, které vypracoval na zadání orgánů činných v trestních řízení. Hubálek v posudcích pana Srbu démonizuje a slečnu Tomšovicovou označuje za věrohodnou. Naši znalci tvrdí opak," řekl Kříženecký o rozdílech v nálezech.

V případu nájemné vraždy novinářky čelí obžalobě kromě Srby a Tomšovicové i prachatičtí podnikatelé Michal Novotný a Petr Volf.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám